سوالات متداول خود را در میان سوالات زیر پیدا کنید و یا بصورت گفتگوی آنلاین با ما در ارتباط باشید
100 سوال متداول مالیاتی
اشخاص مشمول اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان کدامند؟
از تاریخ 1402/10/1 ارسال صورت حساب الکترونیک برای اقراد زیر اجباری است تمام شخصیت های حقوقیافراد حقیقی که بیشتر از 18 میلیارد فروش داشتنددر سال 1403 فروش سالیانه 14/5میلیارد باشد ملزم به استفاده از پایانه فروشگاهی میباشد کلیه صاحبان حرفه و مشاغل پزشکی،پیراپزشکی,دامپزشکی و فروشندگان تجهیزات پزشکی و همچنین کلیه اشخاص شاغل در کسب و کارهای حقوقی اعم از وکالت و مشاوره حقوقی و خانواده با هر میزان فروش کالا و خدماتفروشندگان مواد معدنی به واحد های فراوری مواد معدنی با هر میزان فروش
منظور از تاریخ مشمولیت اشخاص در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان چیست؟
تاریخ مشمولیت برای مودیانی که در حال فعالیت هستند از تاریخ 1402/1/1 فراخوان و برای مودیانی که بعد از تاریخ فراخوان شروع به فعالیت رسمی نموده اند، مودیان از تاریخ مشمولیت ملزم به صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی به سامانه مودیان میباشند.
چه اشخاصی از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف هستند و طریقه محاسبهی مالیات این دسته از مودیان چگونه است؟
به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان میتواند مودیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر 18 میلیارد در سال 1402 و در سال 1403 کمتر از 14/5 میلیارد باشد را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید.طریقهی محاسبه مالیات و عوارض این دسته از مودیان، مطابق آییننامه اجرائی خواهد بود که ظرف یکماه از تاریخ لازم الاجرا شدن آن، توسط سازمان تهیه و به تصویب هیأت وزیران میرسد.
ثبت و سال صورتحساب الکترونیکی توسط مودیان فراخوان نشده مالیات بر ارزش افزوده که مبادرت به فروش کالا/خدمت مشمول مالیات بر ارزش افزوده مینماید; چگونه است؟
وفق ماده(4) قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، تا زمانی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده باشند; مجاز به اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خریداران نمیباشند. دریافتکنندگان مشمول جریمهای معادل دو برابر مالیات و عوارض دریافتی بوده واین جریمه قابل بخشودگی نمیباشد. همچنین مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط این دسته از فعالان اقتصادی مادامی که توسط سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده اند، به عنوان اعتبار مالیاتی آنان منظور نمیشود. این دسته از مودیان جهت صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت آنها در سامانه مودیان از همان شناسه کالا/خدمات با امکان تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده به نرخ صفر استفاده نمایند.چنانچه مودیان مذکور علی رغم عدم فراخوان توسط سازمان امور مالیاتی کشور (به استثنای مودیانی که در اجرای فراخوان مرحله سوم به صورت اختیاری ثبت نام نموده اند) به هنگام ثبت نام در نظام مالیاتی مشمولیت در نظام مالیات بر ارزش افزوده را انتخاب نموده اند، میبایست جهت جلوگیری از تعلق جرائم مزبور نسبت به اصلاح مشمولیت اقدام نمایند.بدین منظور مودیان میبایست با مراجعه به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir نسبت به اصلاح و ویرایش مشمولیت اقدام نمایند. (منوی فهرست پرونده های مالیاتی – پروندههای عملکرد و ارزش افزوده - جزئیات پرونده - بروزرسانی و تکمیل ثبت نام - ویرایش اطلاعات ثبت نام - تعیین مشمولیت ارزش افزوده)نظر به اینکه مسئولیت انتخاب مشمولیت یا عدم مشمولیت مالیات بر ارزش افزوده مودیان در هنگام ثبت نام با مودی می باشد، لذا ضروری است به منظور جلوگیری از تعلق جرائم مربوط نسبت به احراز مشمولیت یا عدم مشمولیت خود مطابق فراخوان های سازمان امور مالیاتی کشور اطمینان حاصل نمایند.
مصادیق عدم الزام به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان کدامند؟
درآمد اجاره اموال غیر منقول - خرید و فروش سهام /اوراق بهادار، سود و زیان حاصل از تسعیر(ارز)، سود سپرده های بانکی، سود سهام و اوراق بهادار، حق عضویت و کمکهای بلاعوض.
شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟
شناسهای از ۲۲ کاراکتری که در پایانه فروشگاهی به صورت منحصر به فرد تولید و به هر صورت حساب الکترونیکی تخصیص داده میشودجزئیات آن در سند قالب شناسه یکتای حافظه مالیاتی و شماره منحصر به فرد مالیاتی در درگاه این سازمان در بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان گزینه آیین نامهها دستورالعملها قابل بهرهبرداری میباشد غبرقابل جعل
شماره منحصر به فرد مالیاتی مندرج در صورتحساب، معرف چیست؟
ساختار شماره منحصر به فرد مالیاتی از چهار مولفه با طول ثابت تشکیل شده است، طول شماره منحصر به فرد مالیاتی 22 کاراکتر و به صورت ثابت میباشد6 تا کارکتر اول شامل شناسه یکتای حافظه مالیاتی5 تا کارکتر دوم شامل تاریخ ثبت صورتحساب در حافظه مالیاتی10 تا کارکتر سوم شامل سریال داخلی صورتحساب حافظه مالیاتی 1 کارکتر آخر شامل رقم کنترلی
شناسه یکتای حافظه مالیاتی چیست؟
شناسهای است 6 کاراکتری که به صورت منحصر به فرد به هر حافظه مالیاتی اختصاص داده میشود. شناسه مذکور از مولفههای تشکیل دهنده شماره منحصر به فرد مالیاتی میباشد که پس از درخواست مودی در قسمت عضویت در کارپوشه تولید و در اختیار وی قرار خواهد گرفت.
مراحل دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی چیست؟
ورود به کارپوشه درسامانه مودیان;ورود به بخش عضویت;انتخاب گزینه درخواست شناسه یکتای حافظه مالیاتی;تعیین نحوه ارسال صورتحساب;تعیین کلید عمومی (در صورت الزام);تعیین شعب مرتبط با شناسه یکتا;تخصیص ابزار پرداخت با شناسه یکتا (اختیاری);ثبت اطلاعات حافظه مالیاتی و پایانه فروشگاهی (اختیاری);مشاهده اطلاعات ثبت شده و تایید آن.
تفاوت شناسه یکتای حافظه مالیاتی با شماره منحصر به فرد مالیاتی چیست؟
شناسه یکتای حافظه مالیاتی جزئی از شماره منحصر به فرد مالیاتی است (6کاراکتراول) و به واسطه آن برای سازمان امور مالیاتی کشور محرز میشود که صورتحساب توسط کدام مودی و در چه مکانی صادر شده است.
انواع صورتحساب الکترونیکی چیست؟
سه نوع صورتحساب داریم که عبارتند از : الف) صورتحساب الکترونیکی نوع اول صورت حسابی است که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحسابی است با اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار، کالا/خدمت فروش رفته (نوع روابط b2b) . روش پرداختی هم نسیه هم نقدی میتواند باشد ب) صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صورت حسابی است که دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی با اطلاعات هویتی فروشنده کالا و خدمت فروش رفته صورتحساب و به صورت اختیاری اطلاعات هویتی خریدار (b2cنوع روابط)نیز میباشد. روش پرداختی فقط نقدی میباشد ج) صورتحساب الکترونیکی نوع سوم رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده پذیرفته شده است. (b2cنوع روابط) میباشد. روش پرداختی فقط نقدی میباشد
تفاوت بین صورتحساب الکترونیکی نوع اول با نوع دوم چیست؟
تفاوت صورتحساب الکترونیکی نوع اول و دوم در درج اطلاعات خریدار است. در معاملات فعالان اقتصادی با یکدیگر (B2B) جهت بهرهمندی خریدار از اعتبار مالیاتی، نیاز به ثبت اطلاعات کامل خریدار میباشد و صورتحساب الکترونیکی باید از نوع اول صادر شود. درصورتحساب الکترونیکی نوع دوم (فروش به مصرف کننده نهایی) درج اطلاعات خریدار در صورتحساب الکترونیکی ضروری نمیباشد.
درصورتی که خریدار فعال اقتصادی باشد; لیکن فروشنده، صورتحساب الکترونیکی نوع دوم صادر نماید، تکلیف اعتبار مالیاتی خریدار چیست؟
خریدار جهت بهرهمندی از اعتبار مالیاتی، میبایست از فروشنده درخواست نماید; ضمن ابطال صورتحساب صادره الکترونیکی نوع دوم، نسبت به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی نوع اول در سامانه مودیان اقدام نماید.
چند نوع الگو برای صورتحساب الکترونیکی نوع اول وجود دارد؟
هفت الگو برای صورتحساب الکترونیکی نوع اول درنظر گرفته شده است که شامل: 1-فروش 2-فروش ارز 3-طلا، جواهر و پلاتین 4-قرارداد پیمانکاری 5-قبوض خدماتی 6-بلیط هواپیما 7- صادرات میباشد.
بابت هرگونه ارائه خدمات به خارج ازکشور، چه نوع صورتحساب الکترونیکی صادر میگردد؟
مودیان بابت هرگونه ارائه خدمات به خارج از کشور، میبایست از صورتحساب الکترونیکی صادرات استفاده نمایند. لازم به ذکر است درج اطلاعات خریدار و شماره کوتاژ اظهارنامه گمرکی در این نوع صورتحساب،اختیاری میباشد.
چرا صادرات من هنوز تایید نشده ؟
باید ببینید اطلاعات صورت حساب با اطلاعات کوتاژ همخوانی دارد اگر همخوانی داشت مورد تایید است اگر همخوانی نداشت باید بری اطلاعات رو اصلاحی بزنی
کوتاژ شامل چه اطلاعاتی است ؟
شماره کوتاژ /تاریخ / وزن خالص / نوع ارز /مبلغ ارزی کوتاژ/جمع مبلغ ریالی
آیا برای صدور صورتحساب الکترونیکی درج " شماره اقتصادی خریدار" الزامی است؟
اگر خریدار جزء صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی باشد درج " شماره اقتصادی خریدار" در صورتحساب الکترونیکی الزامی است، لیکن در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی باشد، نیازی به درج " شماره اقتصادی خریدار" در صورتحساب الکترونیکی نمیباشد. بدیهی است انتخاب نوع صورتحساب الکترونیکی نیز متناسب با نوع خریدار به شرح فوق تعیین میگردد.
آیا ساز و کار اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیرایرانی به عنوان خریدار وجود دارد؟
بله، امکان اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیرایرانی وجود دارد. هر خریدار از جمله اتباع غیرایرانی در صورت تمایل، باید شماره اقتصادی خود را به فروشنده جهت ثبت در صورتحساب اعلام نماید.
آیا از الگوی فروش ارز برای فروش به صورت ارزی هم میتوان استفاده نمود؟
خیر. این الگو مختص مبادلات ارزی واحدهای صرافی و دارای مجوز مبادله ارز میباشد و برای فروشها به صورت ارزی میبایست مطابق با قواعد سند" دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی" از صورتحساب الکترونیکی نوع اول( الگوی اولb2b ) استفاده نمود.
در الگوی فروش ارز روش تسویه چگونه است؟
در مورد صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی فروش ارز، روش تسویه نقدی است.
آیا در الگوی فروش ارز الزامی به وارد کردن مشخصات خریدار است؟
در الگوی فروش ارز اگر نوع شخص خریدار حقیقی و یا اتباع فراگیر غیر ایرانی باشد، ثبت " شماره ملی و کد فراگیر اتباع غیر ایرانی" و در خصوص اتباع غیر ایرانی " شماره گذرنامه" و اشخاص حقوقی / مشارکت مدنی ثبت" شماره اقتصادی خریدار" در صورتحساب الکترونیکی الزامی است.
در چه صورتی رسید دستگاههای کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی به عنوان صورتحساب الکترونیکی محسوب می شود؟
کسانی که تا سقف ۱۸میلیارد تومان فروش داشته، یعنی به حدی نرسیده که بتوانند صورتحساب صادر کرده و به بیانی از صدور آن معاف هستند، میتوانند تا پایان سال ۱۴۰۴ از دستگاههای کارتخوان و درگاه پرداخت الکترونیکی خود برای صدور صورتحساب الکترونیکی استفاده کنند و رسید دستگاههای کارتخوان برای این افراد به عنوان صورتحساب الکترونیکی تلقی میشود.فعالان صنف طلا وکلا پزشکان مشاور خانواده فروشندگان مواد معدنی با هر میزان فروش ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول مطابق دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی میباشند.
در صورتی که شرکت برای کارمند خود بلیط هواپیما تهیه نماید، نحوه صدور صورتحساب الکترونیکی چگونه است؟
با توجه به اختیاری بودن ثبت فیلد شماره اقتصادی خریدار، در صورت درخواست شرکت و بهرهمندی از اعتبار مالیاتی، میبایست شماره اقتصادی خریدار در صورتحساب درج شود. لازم به ذکر است که شماره اقتصادی درج شده در صورتحساب الکترونیکی ( بلیط هواپیما ) الزاما کد ملی مسافر نیست.
منظور از صورتحساب مرجع چیست؟
منظور از صورتحساب مرجع همان صورتحساب اصلی فروش با هر وضعیت (تایید/رد/عدم نیاز به واکنش) و یا هر صورتحساب اصلاحی/ برگشت از فروش(تایید شده/ عدم نیاز به واکنش) است.
منظور از صورتحساب ارجاعی چیست؟
منظور از صورتحساب ارجاعی، صورتحساب با موضوع اصلاحی، برگشت از فروش و ابطالی است.
صورتحساب الکترونیکی اصلی چیست ؟
اولین صورتحساب الکترونیکی است که با انجام هر معامله صادر و به سامانه مودیان ارسال میشود، صورتحساب اصلی فروش نامیده میشود
صورتحساب الکترونیکی اصلاحی چبست؟
چنانچه پس از صدور صورتحساب اصلی فروش نیاز به اصلاح اقلام اطلاعاتی صورتحساب به غیر از اقلام اطلاعاتی اصلی مربوط به :۱ ) خریدار شامل: شماره اقتصادی، شناسه ملی/ شماره ملی/شناسه مشارکت مدنی/کد فراگیر اتباع غیر ایرانی خریدار۲ ) اطلاعات مربوط به قلم کالا/خدمت شامل:شناسه کالا /خدمت باشد، صادرکننده صورتحساب الکترونیکیمیبایست صورتحساب جدید (اصلاحی)که از نظرنوع والگوی صورتحساب مطابق صورتحساب اصلی (مرجع) بوده و حاوی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع است را صادر و در سامانه مؤدیان ثبت نماید.در صورتحساب اصلاحی، کلیه اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مرجع به همراه اصلاحات آن درج میگردد. پس از تأیید صورتحساب اصلاحی توسط خریدار، صورتحساب الکترونیکی مرجع، ابطالی محسوب شده و قابلیت استفاده مجدد به عنوان صورتحساب الکترونیکی مرجع را ندارد.
چه زمانی نمیتوانیم یک صورت حساب را اصلاح کنیم؟
الف ) اطلاعات مربوط به نوع صورتحسابب ) اطلاعات مربوط به الگوی صورتحسابج ) اطلاعات مربوط به خریدار ( شماره اقتصادی، شناسه ملی/ شماره ملی/شناسه مشارکت مدنی/کد فراگیر اتباع غیر ایرانی خریدار، کد شعبه خریدار و کد پستی خریدار، شماره اشتراک/شناسه قبض بهره بردار)د ) اطلاعات مربوط به شناسه کالا/خدمتغیرقابل اصلاح بوده و برای اصلاح آنها میبایست صورتحساب مرجع ابطال و صورتحساب جدید صادر گردد.
قواعد مربوط به صدور صورتحساب برگشت از فروش چیست؟
چنانچه پس از صدور صورتحساب الکترونیکی (اصلی/اصلاحی) بخشی از کالا/خدمت کاهش یافته باشد، فروشنده نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش اقدام مینماید. صادرکننده صورتحساب الکترونیکی میبایست صورتحساب برگشت از فروش که از نظر نوع و الگوی صورتحساب مطابق صورتحساب اصلی مرجع و حاوی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع بوده و شامل اقلام کالا/خدمت فروخته شده منهای اقلام برگشتی است را در صورتحساب درج و در سامانه مودیان ثبت نماید;نکته 1: اقلام اطلاعاتی مربوط به خریدار غیر قابل اصلاح میباشد.نکته 2: تعداد/ مقدار کالا/خدمت میبایست نسبت به صورتحساب مرجع کاهش یافته باشدنکته 3: در صورتی که تمام اقلام کالا/خدمت برگشت داده شده باشد میبایست صورتحساب ابطالی صادر شود.
قواعد مربوط به صدور صورتحساب ابطالی چیست؟
چنانچه پس از صدور صورتحساب(اصلی، اصلاحی، برگشت از فروش) شرط/شروط زیر برقرار باشد، صادرکننده صورتحساب الکترونیکی میبایست صورتحساب ابطالی که از نظر نوع و الگوی صورتحساب مطابق صورتحساب مرجع بوده و حاوی شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع است را صادر و در سامانه مودیان ثبت نماید;۱- تغییر اقلام اطلاعاتی مربوط به خریدار( شماره اقتصادی، شناسه ملی/ شماره ملی/شناسه مشارکت مدنی/کد فراگیر اتباع غیر ایرانی خریدار، کد شعبه خریدار و کد پستی خریدار، شماره اشتراک/شناسه قبض بهره بردار)۲ – بازگشت تمام اقلام موجود در صورتحساب مرجع.۳- احراز عدم تحقق معامله بر اساس اسناد و مدارک مثبته.۴ – اشتباه در ثبت تاریخ معاملهدر صورتحساب الکترونیکی ابطالی نوع و الگوی صورتحساب ، اقلام اطلاعاتی مربوط به خریدار و کلیه اقلام اطلاعاتی مربوط به کالا/خدمت موجود در بدنه صورتحساب، از صورتحساب مرجع واکشی شده و لزومی به درج آنهادر صورتحساب ابطالی نمیباشد .
درصورت کاهش یا افزایش تعداد/ مقدار، می بایست چه نوع صورتحسابی صادر گردد؟
در صورت افزایش، برای تعداد/مقدار افزایشی علاوه بر امکان صدور صورتحساب جدید(اصلی)، میتوان صورتحساب( اصلاحی) نیزصادرنمود.( امکان افزودن شناسه کالا/خدمت جدید در صورتحساب اصلاحی وجود ندارد.(در صورت کاهش، برای تعداد/مقدار کاهشی علاوه بر امکان صدور صورتحساب برگشت از فروش، صورتحساب اصلاحی نیز میتوان صادر نمود. (تنها در صورت ثبت اشتباه تعداد/مقدار در صورتحساب اصلی از این قابلیت میتوان برای اصلاح استفاده نمود.(
در صورتحساب الکترونیکی ابطالی وارد کردن کدام یک از اقلام اطلاعاتی اجباری است؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی ، شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع، تاریخ و زمان صدور صورتحساب (میلادی) ، شماره اقتصادی فروشنده
در صورتحسابهای الکترونیکی اصلاحی /برگشت از فروش وارد کردن کدام یک از اقلام اطلاعاتی اجباری است؟
شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب مرجع به علاوه کلیه اقلام اطلاعاتی صورتحساب مرجع.
در صورت صدور صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش یا اصلاحی، امکان ابطال صورتحساب الکترونیکی برگشتی یا اصلاحی وجود دارد؟
بله. صورتحساب الکترونیکی جدید مشمول قاعده صورتحساب الکترونیکی اصلی است و امکان اصلاح یا ابطال و صدور صورتحساب الکترونیکی برگشت از فروش وجود دارد
اگر صورتحسابی دو یا چند بار برگشت از فروش زده شود، با چه راهکاری اطلاعات و شماره صورتحساب مرجع در آن ثبت میشود؟
در شرایطیکه برای صورتحساب الکترونیکی اصلی، صورتحساب برگشت از فروش صادر شود، شماره منحصر به فرد مالیاتی صورتحساب اصلی را باید در صورتحساب برگشت از فروش به عنوان شماره صورتحساب مرجعثبت نماید. اگر برای این صورتحساب (برگشت از فروش) صورتحساب برگشت از فروش جدیدی صادر شود، از شماره آن به عنوان شماره منحصر به فرد مالیاتی مرجع در صورتحساب الکترونیکی جدید استفاده خواهد شد. لازم به ذکر است که از هر شماره مالیاتی مرجع تنها یک بار استفاده میشود.
آیا امکان اصلاح صورتحساب الکترونیکی ابطالی وجود دارد؟
خیر، امکان اصلاح صورتحسابهای الکترونیکی ابطالی وجود ندارد.
آیا مهلت زمانی برای صدور و ثبت صورتحساب اصلاحی، برگشت از فروش و ابطالی در سامانه مودیان وجود دارد؟
مهلت زمانی برای صدور صورتحساب اصلاحی، برگشت از فروش و یا ابطالی وجود ندارد، لازم به ذکر است مطابق اطلاعیه شماره 22 سازمان، مهلت صدور صورتحساب الکترونیکی تا ثبت آن در سامانه مودیان تا اطلاع ثانوی 21 روز میباشد.
تکلیف صدور صورتحسابهای اصلاحی، برگشت از فروش و ابطالی در خصوص صورتحسابهای مرجع که در سامانه مودیان صادر نشدهاند چیست
درخصوص صورتحساب های مرجع (اصلی) که قبل از مشمولیت قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان توسط اشخاص حقیقی و یا حقوقی، خارج از سامانه مودیان، صادر شده اند، ثبت صورتحساب اصلاحی، برگشت از فروش و یا ابطالی در سامانه مودیان موضوعیت ندارد.
آیا میتوان به جای ابطال صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده، از خریدار درخواست نماییم صورتحساب الکترونیکی را رد نماید؟
خیر. چنانچه فروشنده پس از صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان، شرایط ابطال صورتحساب را داشته باشد، میبایست نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی اقدام نماید; در صورت عدم ابطال صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده و رد آن توسط خریدار، صورتحساب رد شده به عنوان فروش برای فروشنده محاسبه میگردد.
صورت حساب شمس چیست؟
صورتسحاب شمس به صورت کاغذی و غیر الکترونیکی است و برای صدور آن لازم است تا شماره ۲۲ رقمی صورتحساب توسط سازمان مالیاتی و از طریق کارپوشه در اختیار مودی قرار گیرد و مودی در زمان حوادث مذکور برای صدور صورتحساب کاغذی از این صورتحساب استفاده می کند.طبق ماده 12 قانون در صورتی که امکات صدور صورت حساب الکترونیکی به دلیل بروز حادثه یا نقص فنی وجود نداشته باشد مودی موظف است از صورت حساب شمس استفاده کند .مودی باید تا پایان اداری روز بعداز طریق کارپوشه یا شرکت معتمد به سامانه مودیان اعلام کند صورتحساب شمس صرفا در مواردی که بنا به دلایلی که خارج از اختیار مودی است امکان صدور صورتحساب الکترونیکی وجود ندارد قابلیت استفاده دارد.این موارد عبارتند از :حوادث و سوانح از قبیل آتش سوزی، سیل، زلزله و اتفاقات غیر مترقبه دیگر (جنگ و اغتشاشات)سرقت تجهیزات مرتبط با صدور صورتحساب الکترونیکیقطع برقعدم امکان پرداخت در شبکه پرداخت الکترونیکی ( برای اشخاص حقیقی که حسب اعلام سازمان از دستگاه کارتخوان بانکی ( POS ) به عنوان پایانه فروشگاهی استفاده می نمایند ) که امکان صدور صورتحساب الکترونیکی را از مودی سلب می نماید.نقص فنی شامل هرگونه اشکال سخت افزاری و نرم افزاری در تجهیزات مرتبط با صدور صورتحساب الکترونیکی که امکان صدور آن را از مودی حداکثر به مدت 10 روز سلب می نماید.مودی یا نهادهای ذی صلاح مسئول اعلام تاریخ رفع حوادث مذکور بوده و بعد از اعلام رفع حوادث مذکور، مودی حق استفاده از صورتحساب شمس را ندارد و در صورت صدور صورتحساب شمس موضوع از مصادیق ماده 9 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان تلقی و تخلف محسوب می شود.
چگونه صورتحساب شمس را دریافت و صادر کنیم؟
سازمان امور مالیاتی در ابتدای هر دوره مالیاتی، تعدادی صورتحساب شمس را با شماره مالیاتی منحصر به فرد برای مودی که در سامانه مودیان کارپوشه شخصی دارد بارگذاری میکند، براساس نوع کسب و کار یه مودی صورت حساب شمس داده میشود
مهلت استفاده از صورت حساب شمس تا چه زمانی است ؟
شماره مالیاتی اختصاصی بوده، و مربوط به دوره مالیاتی و مودی مشخصی است. از این رو هرگاه دوره مالیاتی مربوطه تمام میشود اعتبار آن صورتحاسب نیز به اتمام میرسد و برای دوره مالیاتی بعدی قابل استفاده نیست و باید صورتحساب شمس جدیدی با شماره مالیاتی جدید بارگذاری شود.از اولین روز فعالیت رسمی کسب و کارهای جدیدی که تازه افتتاح شدهاند سازمان امور مالیاتی کشور، صورتحسابهای شمس را برای آن کسب و کار ایجاد میکند.
اکر مودی حد مجار استفاده از صورت حساب شمس را رعایت نکند وظیفه سازمان چیست؟
اگر مودی، حد مجاز تعیین شده برای صدور صورتحساب الکترونیکی را رعایت نکند، در صورتی که عوارض خود را پرداخت کند، سازمان امور مالیاتی، صورتحساب شمس برایش صادر میکند.
سازمان امور مالیاتی چه زمانی صورتحسابهای شمس را قبول میکند؟
سازمان امور مالیاتی تنها زمانی صورتحسابهای شمس را قبول میکند، که تاریخ صدور آنها با تاریخ اختلال فنی پیش آمده و یا حادثه رخ داده برابر باشد.
آیا به صورت حساب شمس مالیات ارزش بر افروده تعلق میگیرد؟
بر اساس ماده 9 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان هنگامی که صورتحساب شمس صادر میشود دریافت مالیات بر ارزش افزوده ممنوع است و تخلف به حساب میآید. و در صورت تخلف مودی، وی باید 2 برابر مبلغ دریافتی به عنوان ارزش افزوده را به سازمان به عنوان جریمه پرداخت کند.
تکلبف صورت حساب های شمس یاقی مانده چی میشه ؟
شمارههای مالیاتی مربوط به صورتحسابهای شمس در آن دوره مالیاتی، اگر استفاده نشود، باطل و حذف خواهد شد و در دورههای بعدی قابل استفاده نیست.
آیا میتوان به صورت همزمان، از یک صورتحساب مرجع در صورتحساب اصلاحی و یا برگشت از فروش ابطال نشده استقاده کرد ؟
خیر ، به صورت همزمان، امکان استفاده از یک صورتحساب مرجع در صورتحساب اصلاحی و یا برگشت از فروش ابطال نشده وجود ندارد.
تکلیف صدور صورتحساب های اصلاحی، برگشت از فروش و ابطالی در خصوص صورتحساب های مرجع که در سامانه مودیان صادر نشده اند چیست؟
درخصوص صورتحساب های مرجع (اصلی) که قبل از مشمولیت قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان توسط اشخاص حقیقی و یا حقوقی، خارج از سامانه مودیان، صادر شده اند، ثبت صورتحساب اصلاحی، برگشت از فروش و یا ابطالی در سامانه مودیان موضوعیت ندارد.
آیا میتوان به جای ابطال صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده، از خریدار درخواست نماییم صورتحساب الکترونیکی را رد نماید؟
خیر. چنانچه فروشنده پس از صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان، شرایط ابطال صورتحساب را داشته باشد، میبایست نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی اقدام نماید؛ در صورت عدم ابطال صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده و رد آن توسط خریدار، صورتحساب رد شده به عنوان فروش برای فروشنده محاسبه میگردد.
شناسه کالا/خدمت چیست؟
شناسه کالا/خدمت یک شماره 13 رقمی است که به کالا/خدمت تخصیص داده میشود. به ازای هر ردیف در صورتحساب الکترونیکی صادره توسط مودیان، درج شناسه کالا/خدمت مرتبط الزامی است.کلیه تولیدکنندگان، واردکنندگان و ارائه دهندگان خدمت مکلف به دریافت شناسه مذکور از وزارت صنعت، معدن و تجارت میباشند.
شناسه کالا/خدمت را از چه مرجعی باید دریافت کرد؟
کلیه شناسههای کالا/خدمت تخصیص داده شده از طریق نشانی stuff شماره .tax.gov.irقابل دریافت است.
آیا امکان استفاده از یک شناسهکالا/خدمت، در چند ردیف از صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
در خصوص شناسه کالا/خدمت عمومی، امکان استفاده از یک شناسه کالا/خدمت در چند ردیف از صورتحساب الکترونیکی وجود دارد; لیکن در خصوص استفاده از شناسه کالا/خدمت اختصاصی چنین امکانی وجود ندارد و در هرصورتحساب الکترونیکی در هر ردیف، صرفا از یک شناسه کالا/خدمت اختصاصی میتوان استفاده نمود
در صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات از چه شناسه کالا/خدمت میبایست استفاده کرد؟
جهت صدور صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات میبایست از همان شناسه کالا/خدمت موجود درسایت ir.stuff شماره . استفاده نمود. لیکن با عنایت به اینکه در الگوی صادرات، نرخ مالیات بر ارزش افزوده مطابق با نرخ درج شده در سایت مذکور اعتبارسنجی نمیگردد; لذا ضروری است در صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات نرخ مالیات بر ارزش افزوده ، صفر ثبت گردد.
آیا میتوان در صورتحساب الکترونیکی نرخ مالیات بر ارزش افزوده را به صفر (0) تغییر داد ؟
فقط در دو صورت این امکان وجود دارد :ü در صورتی که مودی در سامانه ثبت نام my.tax.gov.ir مودی غیر مشمول مالیات بر ارزشافزوده شناخته شود;ü در الگوی صادرات;که در این صورت این دسته از مودیان جهت صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت آنها در سامانه مودیان از همان شناسه کالا / خدمات مندرج در سامانهstuff شماره .tax.gov.irبا امکان تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده به صفر استفاده نمایند.
اگه فروشنده فاکتور خرید مارو ۹٪ بزنه و پاسخگوی پیگیری ما برای اصلاح نرخ مالیات و ارسال مجدد فاکتور نباشه(ایشون سامانه مودیان فعال ندارن) تو این شرایط ما باید چیکار کنیم؟مشکلی برای ما ممکنه پیش بیاد؟
طبق دستورالعمل تمامی صورتحساب های ارسالی در سال ۱۴۰۳ باید با نرخ ارزش افزوده ۱۰ درصد صادر شودسامانه مودیان فاکتورهای سال 1402 را به نرخ 9 درصد و فاکتورهای سال 1403 را با نرخ 10 درصد قبول میکند به این منظور باید هنگام ارسال به سامانه مودیان این مورد را در نظر گرفت که اگر تاریخ ایجاد فاکتور سال 1402 بوده و در فرم جمعآوری سال 1402، فاکتور نشان داده شود باید در تعریف کالا/خدمت نرخ 9 درصد آورده شود و اگر تاریخ ایجاد فاکتور سال 1403 باشد و در جمع آوری سال 1403، فاکتور نشان داده شود، باید در تعریف کالا خدمت این نرخ به 10 درصد تغییر کند.
نکات تغییر نرخ ارزش افزوده در ارسال به سامانه مودیان
سامانه مودیان فاکتورهای سال 1402 را به نرخ 9 درصد و فاکتورهای سال 1403 را با نرخ 10 درصد قبول میکند به این منظور باید هنگام ارسال به سامانه مودیان این مورد را در نظر گرفت که اگر تاریخ ایجاد فاکتور سال 1402 بوده و در فرم جمعآوری سال 1402، فاکتور نشان داده شود باید در تعریف کالا/خدمت نرخ 9 درصد آورده شود و اگر تاریخ ایجاد فاکتور سال 1403 باشد و در جمع آوری سال 1403، فاکتور نشان داده شود، باید در تعریف کالا خدمت این نرخ به 10 درصد تغییر کند.(شما میتوانید تاریخی که فاکتور در جمعآوری صورت حساب سامانه مودیان نشان داده میشود را در فهرست فاکتور فروش ستون «تاریخ صدور صورت حساب سامانه مودیان» مشاهده کنید )نکته : برای ارسال به سامانه مودیان مبلغ ارزش افزوده از حاصل ضرب «نرخ آورده شده در تعریف کالا» در «مبلغ کل کالا» و سپس «جمع مالیات های کالاهای آورده شده در فاکتور» در نظر گرفته میشود و مبلغ که در فاکتور به عنوان ارزش افزوده آورده شده است به سامانه ارسال نمیشود. یعنی اگر نرخ کالا در تعریف کالا 9 درصد باشد ولی در فاکتوری که در سال 1403 ایجاد شده است به صورت دستی 10 درصد وارد شده باشد، موقع ارسال سیستم همان 9 درصد را ارسال کرده و به خطای ارزش افزوده خواهید خورد .نکته 2 : اگر فاکتوری با نرخ 9 درصد در سال 1402 ارسال شده باشد ولی در سال 1403 اقدام به ویرایش یا صدور فاکتور برگشتی کنید، این فاکتورهای اصلاحی به تاریخ ویرایش یعنی همان سال 1403 در جمعآوری مشاهده میشود و در این صورت سامانه نرخ 10 درصد را برای این فاکتورها در نظر میگیرد. باید در نظر داشته باشید:در تعریف کالا ها نرخ 10 درصد وارد شده باشد؛فاکتورهای اصلاحی ارسال شده مالیات را به نرخ 10 درصدی برای سامانه میفرستد و اگر در فاکتور همچنان نرخ 9 درصد باشد اختلافی مابین ارزش افزوده فاکتور داخل سیستم با فاکتور داخل سامانه مودیان خواهید داشت
حد مجاز فروش برای واحدهای جدیدالتاسیس یا واحدهای فاقد سابقه مالیاتی چگونه است؟
حد مجاز صدور صورتحساب این دسته از مودیان ۵ برابر معافیت سالانه ماده ۱۰۱ قانون مالیات مستقیم ۴۷.۵۰۰.۰۰۰( تومان) می باشد.
حد مجاز صدور صورتحساب برای مودیانی که نزد سازمان گذشته ای دارند (مودیانی که از قبل فعالیت داشته اند) چقدر است؟
حد مجاز صدور صورتحساب این دسته از مودیان ۵ برابر معافیت سالانه ماده ۱۰۱ قانون مالیات مستقیم(۴۷.۵۰۰.۰۰۰ تومان) یا ۵ برابر فروش اظهار شده آنها در دوره مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده،هر کدام که بیشتر است در نظر گرفته می شود.
اعتبار مالیاتی به چه صورتحسابی تعلق میگیرد؟
درصورت فعال بودن کارپوشه مودی و دارا بودن شرایط لازم برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده، اگر فروشنده صورتحساب الکترونیکی نوع اول با الگوی مربوطه را صادر نماید و صورتحساب صادره مورد تایید طرف دوم معامله که مودی مالیاتی است باشد، آن صورتحساب حاوی اعتبار مالیاتی خواهد بود.
چند روش برای افزایش حد مجاز فروش توسط مودی وجود دارد؟
مودی از دو طریق میتواند حد مجاز فروش خود را افزایش دهد:-افزایش حد مجاز فروش از طریق پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات بر ارزش افزوده دوره مشابه سال قبل-افزایش حد مجاز فروش از طریق پرداخت مالیات و عوارض متعلقه یا ارائه تضمین
در صورت فروش بیش از حد مجاز و ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان، تکلیف خریدار چیست؟
فروشنده صورتحسابی را با عدم رعایت حد مجاز فروش صادر نماید ; واکنش خریدار میتواند دو حالت داشته باشد1=خریدار صورتحساب الکترونیکی صادره را "تایید" مینماید و یا "تایید سیستمی" میگردد;که حسب ماده(6) قانون پایانههای فروشگاهی (اگر جمع مبالغ فروش کالا و خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده صورتحساب جدید و صورتحسابهای الکترونیکی قبلی در همان دوره مالیاتی بیش از حد مجاز فروش باشد، مالیات بر ارزش افزوده مبلغ فروش کالا و خدمات مازاد بر حد مجاز فروش در صورتحساب درج نشده و برای خریدار این مبلغ اعتبار محسوب نمی شود، لیکن فروشنده ملزم به پرداخت کل مالیات بر ارزش افزوده متعلقه به صورتحساب الکترونیکی می باشد.)و سامانه مودیان اعتباری برای خریدار لحاظ نخواهد شد.2= خریدار صورتحساب الکترونیکی صادره را "رد" مینماید; صورتحساب الکترونیکی برای فروشنده نقدی تلقی شده و مالیات آن از فروشنده مطالبه میگردد و اعتباری هم برای خریدار لحاظ نمیگردد.در این صورت فروشنده میبایست، پس از افزایش حد مجازفروش، نسبت به صدور صورتحساب اصلاحی و با رعایت مقررات حد مجاز ماده(6) قانون پایانههای فروشگاهی(به تعبیری حد مجاز ماده ۶ بیانگر حدیست که امکان ثبت صورتحساب معاملات مودیان را مشخص مینماید.حد مجاز تا ۳ برابر معاملات فصل مشابه سال گذشته مودی تعیین شده بود که اکنون به ۵ برابر افزایش یافت.) و سامانه مودیان اقدام نماید.
طریقه محاسبه حد مجاز فروش در خصوص صورتحساب الکترونیکی با روش تسویه نقدی/نسیه و یا نسیه چگونه است؟
درخصوص فروشهای نقدی/نسیه و یا نسیهی کالاها و خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده، محاسبه حد مجاز فروش صرفا برای مبالغ نسیه، در دورههایی که مبالغ آن پرداخت و به تایید طرفین رسیده باشد، لحاظ خواهد شد.
محاسبه حد مجاز فروش در خصوص صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات چگونه است؟
فروش کالاها و ارائه خدمات صادراتی مشمول مالیات و عوارض ارزش افزوده، با عنایت به اینکه برای خریدار اعتبار ایجاد نمیکند، در محاسبات حد مجاز فروش هم لحاظ نمیشود. در خصوص صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی صادرات، اگر این صورتحسابها پس از اعتبارسنجی با اظهارنامه گمرکی مورد تایید سامانه نباشند(عدم مطابقت با اظهارنامه گمرک) بهعنوان صورتحساب نوع دوم با الگوی فروش در نظر گرفته شده و حدمجاز فروش آن اعمال خواهد شد.
چند روش برای ارسال صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به صورت مستقیم توسط مودی;ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد - با کلید مودی;ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد- با کلید شرکت معتمد;ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط سامانههای دولتی.
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط مودی چگونه است؟
این روش، ویژه مودیانی است که ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان به صورت مستقیم و توسط مودی صورت میپذیرد. در این روش مسئولیت ارسال با شخص مودی است.
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلید مودی چگونه است؟
در این روش، مودی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدور صورتحساب الکترونیکی اقدام مینماید. مسئولیت صدور صورتحساب الکترونیکی با مودی و مسئولیت ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان با شرکت معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی میباشد.
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلید شرکت معتمد چگونه است؟
در این روش شرکت معتمد اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مودی را دریافت و با استفاده از کلید خصوصی و زیرساختهای خود اقدام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مینماید. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با شرکت معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی خواهد بود.
نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط سامانههای دولتی چگونه است؟
سامانه های دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معاملات نفتی (ثامن) رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطلاعات مذکور را به ترتیبی که سازمان مقرر میکند به سامانه مودیان منتقل کنند. در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطلاعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معاملات مذکور ندارند. ارسال صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانههای جامع تجارت، تدارکات دولت و ثامن، در صورت انتخاب و اعلام مودی و مطابق با قواعد و اسناد مرتبط در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir در بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، گزینه آییننامهها و دستورالعملها و امکانپذیر میباشد.
منظور از شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی چیست؟
اشخاص حقوقی دارای پروانه هستند که حسب ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی سازمان، نسبت به ارائه مشاوره وآموزشهای لازم به مودیان، نصب و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز برای ارائه خدمات مالیاتی از قبیل خدمات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر امور غیرحاکمیتی (به تشخیص سازمان) با سازمان همکاری میکنند.
انواع شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی چیست؟
نوع اول: مجوز فعالیتهای مرتبط با حوزه صدور، جمعآوری، نگهداری و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی کشور و نظارت بر عملکرد مودیان در این حوزه میباشد. شرکتهای دارنده این مجوز قادر به ارائه خدمات نامبرده به خود نیز میباشند;نوع دوم: مجوز فعالیتهای مرتبط با حوزه آموزش به مودیان مالیاتی و احراز تسلط آنها به حقوق و تکالیف خود در ارتباط با قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و سایر قوانین مالیاتی مرتبط با مودی میباشد;نوع سوم: مجوز فعالیتهای مرتبط با حوزه خدمات مشاوره و حسابداری مالیاتی مانند مشاوره فنی و غیرمالیاتی، مشاوره مالیاتی، کمک به تنظیم اظهارنامههای مالیاتی، تهیه و نگهداری دفاتر و سایر موارد غیرحاکمیتی به تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور در این حوزه میباشد.
در صورت تمایل به استفاده از شرکتهای معتمد ارائهکننده خدمات و عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط شرکتهای مذکور تکلیف چیست؟
در صورت عدم تمایل به ارسال مستقیم، شرایط لازم برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی صادره از طریق شرکتهای معتمد فراهم شده است. عملکرد شرکتهای معتمد تحت نظارت مرکز تنظیم مقررات میباشد و درصورت عدم همکاری شرکتهای معتمد اقدامات لازم انجام میپذیرد.
واکنش برخورد با صورتحساب الکترونیکی تکراری در کارپوشه چیست؟
برخی از صورتحسابهایی که برای ثبت به سامانه مودیان ارسال شده به دلایل مختلف در وضعیت انتظار قرار میگیرد و مودیان یا شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی در این وضعیت مجدداً نسبت به ثبت صورت حسابهای الکترونیکی مذکور با شماره منحصر به فرد مالیاتی جدید در سامانه مودیان صورت حساب جدید بوده، در کارپوشه درج میگردد در صورت بروز چنین حالتی صادر کننده صورت حساب باید نسبت به حذف صورت حسابهای تکراری اقدام نماید.
آیا امکان ویرایش یا غیر فعال سازی دستگاه کارتخوان بانکی و یا درگاه پرداخت الکترونیکی پس از تایید نهایی وجود دارد؟
در منو سازماندهی پذیرندههای بانکی اگر بعد از دکمه تایید نهایی قصد ویرایش و یا غیر فعال سازی دستگاههای کارتخوان بانکی و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی پیوست داده شده را داشتید میتوانید از دکمه ویرایش مجدد استفاده نمایید بعد از کلیک بر روی این گزینه تمام دستگاههای کارتخوان بانکی و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی که به پروندههای مالیاتی شما وصل شده باشد مجدداً به لیست دستگاههای کارتخوان بانکی و یا درگاههای پرداخت الکترونیکی پیوست داده شده باز میگردد حالا با استفاده از دکمههای تغییر پرونده و درخواست غیر فعال سازی میتوانید موارد مورد نظر را به پرونده جدید وصل و یا برای آن درخواست غیر فعال سازی نمایید.
آیا امکان تایید یا رد صورت حساب الکترونیکی نیز وجود دارد؟
بله در صورتی که خریدار مصرف کننده نهایی نبوده و عضو سامانه مودیان باشد امکان تایید یا رد صورت حساب الکترونیکی پس از درج صورتحساب به صورت خودکار در کارپوشه خریدار حداکثر تا ۳۰ روز وجود دارد در صورت عدم واکنش خریدار تا موعد مقرر صورتحساب الکترونیکی به صورت سیستمی تایید میگردد.
وقتی مبلغ فاکتور به نحوی باشد که 9 درصد ارزش افزوده اعشار بیاورد چه راهی وجود دارد ؟
فی کالا بدون ارزش افزوده است. کلیه مبالغ بجز فی باید بدون اعشار و با روش قطع کردن (رند به پایین) ارسال شوند. نکته مهم اینکه جمع مبالغ ارزش افزوده جدول کالاها باید برابر با مبلغ ارزش افزوده کل در جدول هد باشد
زمانی که یک فاکتور اشتباه صادر کنیم و همون رو ابطال کنیم چرا دوباره نمیتونیم فاکتور جدید صادر کنیم میزنه شماره مرجع اشتباه است ؟
باید منتظر باشید که صورتحساب ابطالیتون در کارپوشه خریدار تعیین تکلیف بشهبعد از اون باید صورتحساب جدید صادر کنید و شماره مالیاتی مرجع لازم نیست
آیا خرده فروش ها جزو مشمولین استفاده از سامانه مودیان هستند؟
خرده فروشها جزء مشمولین قانون پایانههای فروشگاهی و سامانهمودیان بوده و در گزارش فروش خود باید از صورتحساب نوع سوم استفاده کنند.
آیا استفاده از سامانه مودیان مالیاتی ضروری است؟
بله، عضویت در سامانه مودیان مالیاتی، تشکیل کارپوشه و ارسال صورت حساب الکترونیکی از تاریخ 1/7/1402 ضروری شده است و عدم استفاده از آن معادل 10% هر فاکتوری که اعلام نشود ، کاربر مودی جریمه میشود.
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط مودی چگونه است؟
روش ارسال توسط مودی به طور مستقیم و از طریق نرم افزار تخصصی اتصال به سامانه مودیان می باشد. توجه داشته باشید که در این روش، تمام مسئولیت های احتمالی بر عهده مودی می باشد. اما اگر ارسال صورتحساب ها به عهده شرکت های معتمد باشد قطعا مسئولیت ویژه ای متوجه آن ها خواهد بود.
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلید مودی چگونه است؟
هر کدام از مودیان دارای کلید خصوصی هستند که توسط آن می توانند صورتحساب های الکترونیکی را صادر کنند. مسئولیت صدور این صورتحساب ها بر عهده مودی اما مسئولیت ارسال آن ها بر عهده شرکت معتمد می باشد.
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلید شرکت معتمد چگونه است؟
در این شیوه شرکت معتمد اطلاعات مربوط به صورتحساب الکترونیکی را از مودی دریافت می کند و صدور آن را توسط کلید خصوصی خود انجام می دهد. در این شرایط مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب های الکترونیکی بر عهده شرکت معتمد است.
فرجه زمانی برای صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان چقدر است؟
فاصله زمانی تاریخ و زمان صدور صورتحساب با ارسال آن به سامانه مودیان 21 روز میباشد
کاربرد اصلی کارپوشه مالیاتی
اصلیترین کاربرد کارپوشه مالیاتی در سامانه مودیان، امکان برقراری ارتباط با سازمان امور مالیاتی کشور از طریق آن است. بعلاوه، کلیه فعالیتهای مالیاتی و مالی خود را میتوانید در کارپوشه مالیاتی خود ببینید تا در اشتباهی در زمان محاسبه مالیات اتفاق نیفتد. از دیگر کاربردهای کارپوشه مالیاتی، فراهم شدن امکان بررسی فرآیندهای مالیاتی خود و ارائه آن به سازمان است.
کارپوشه مودیان مالیاتی شامل چه اسنادی است؟
کارپوشه مالیاتی، اسناد مالیاتی و مالی همچون اظهارنامههای مالیاتی، سوابق مالیاتی و حسابداری و صورتهای مالی را در خود جای داده است. به این ترتیب، امکان بررسی و تحلیل این اسناد با هدف تشخیص هر گونه نقص و یا اشتباهی را در اطلاعات مالی دارید. در نتیجه، هر یک از افراد مودی باید تخصص و دانش کافی را در حوزه محاسبات مالی و مالیاتی بدست آورند و عملکردی درست مطابق مقررات و قوانین مقرراتی داشته باشند.
چه اطلاعاتی در کارپوشه مودیان مالیاتی ثبت میشود؟
افراد مودی و سازمان امور مالیاتی کشور، از طریق کارپوشه مالیاتی، فرصت پیگیری رسیدگیها و درخواستهای خود را دارند. با توجه به این توضیح کوتاه میتوان متوجه شد که، در کارپوشه کلیه فرآیندهای معاملاتی افراد از جمله دفاتر فعالیتهای مالی اساسی و فاکتورهای فروش به ثبت میرسند. اینگونه، سازمان امور مالیاتی کشور میتواند دست به محاسبه مالیات فرد مودی بزند.
عدم صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان
براساس ماده 22 عدم صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده بدون صدور صورتحساب الکترونیکی یا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر کدام که بیشتر باشد.
عدم ثبت نام و عضویت در سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی
براساس ماده 22 عدم عضویت در سامانه مودیان و پایانه های فروشگاهی، عدم استفاده از پایانه فروشگاهی، عدم استفاده از حافظه مالیاتی، استفاده (سوء استفاده) از حافظه مالیاتی متعلق به سایر مودیان، یا واگذاری حافظه مالیاتی خود به دیگران، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از آن طرق، یا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر کدام که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی
اعلام نکردن شماره حسابهای بانکی کسب و کارها
براساس ماده 22 عدم اعلام شماره حساب یا حسابهای بانکی واحد اقتصادی (کسب و کارها و مشاغل مشمول ثبت نام) که گردش مالی واحد از طریق حسابهای بانکی مربوطه انجام می شود به سازمان امور مالیاتی، معادل ده درصد (۱۰%) مجموع مبلغ فروش انجام شده از طریق آن حساب یا بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر کدام که بیشتر باشد و محرومیت از اعمال معافیت های مالیاتی، نرخ صفر و مشوقهای موضوع قانون مالیات های مستقیم در همان سال مالی.
عدم ارائه صورتحساب الکترونیکی چاپی به مشتریان
براساس ماده 22 عدم تحویل صورتحساب چاپی به خریدار (مشتریان)، حذف یا مخدوش کردن صورتحساب الکترونیکی چاپ شده، معادل دو درصد (۲%) مبلغ صورتحساب های صادره مذکور یا معادل بیست میلیون (۲۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال هر کدام که بیشتر باشد.
رعایت نکردن احکام مادههای قانونی ۱۲، ۱۳ و ۱۴عدم صدور صورت حساب به دلیل نقص فنی یا حادثهماده۱۳ـ در صورتی که به هر دلیل اعم از تعطیلی (موقت یا دائم) و یا انحلال واحد کسب وکار، بهره برداری از پایانه فروشگاهی به طور موقت یا دائم متوقف شود،ماده۱۴ـ اشخاص مشمولی که نسبت به تغییر شغل یا محل فعالیت، تغییر مالکیت یا اجاره واحد کسب وکار اقدام می کنند، مکلفند ظرف مدت ده روز تغییرات انجام شده را از طریق کارپوشه خود در سامانه مؤدیان حسب مورد به سازمان یا شرکت معتمد ارائه دهنده خدمات مالیاتی اعلام نمایند.
عدم رعایت احکام مذکور در مواد (۱۲)، (۱۳) و (۱۴) این قانون، معادل یک درصد (۱%) مبلغ فروش گزارش نشده یا معادل ده میلیون (۱۰.۰۰۰.۰۰۰) ریال، هر یک که بیشتر باشد
در صورت ارسال وثبت صورت حساب الکترونیکی توسط فروشنده و رد آن صورت حساب توسط خریدار ،وضعیت مالیاتی این صورت حساب در حساب فروشنده و خریدار چگونه است ؟
در صورتی که فروشنده صورت حساب الکترونیکی را در بازه زمانی قانونی و مطابق قواعد صدور صورتحساب الکترونیکی صادر نماید لیکن خریدار صورتحساب الکترونیکی را رد نماید، مادامی که فروشنده نسبت به ابطال صورتحاس الکترونیکی اقدام ننماید از لحاظ سیستمی به عنوان فروش تلقی میشود . لازم به ذکر است که ازاین بابت فروشنده مشمول جرائم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی نیمگردد و همچنین به خریدار هم اعتباری تعلق نخواهد گرفت.
وقتی مبلغ فاکتور به نحوی باشد که 9 درصد ارزش افزوده اعشار بیاورد چه راهی وجود دارد ؟
ی کالا بدون ارزش افزوده است. کلیه مبالغ بجز فی باید بدون اعشار و با روش قطع کردن (رند به پایین) ارسال شوند. نکته مهم اینکه جمع مبالغ ارزش افزوده جدول کالاها باید برابر با مبلغ ارزش افزوده کل در جدول هد باشد
اگه تمام اقلام برگشت خورده باشد چگونه باید صورت حساب برگشت ار فروش صادر کرد ؟
برای کل اقلام فاکتور ارسال ، باید فاکتور برگشت از فروش ثبت کنید
نحوه ی مشاهده کردن پرونده مالیاتی چگونه است ؟
Www.tax.gov.ir/action/do/InquiryNational شماره از این سایت میتونید با وارد کردن کد ملی ، کد ۱۴ رقمی کسانیکه پرونده مالیاتی دارند را ببینیدحتما به نکات زیر توجه کنیدممکنه یه نفر ۲ تا ۲۰ پرونده مالیاتی داشته باشهحتما شغل و کدی که در ارتباط با فعالیت شغلی هست را استفاده کنید و به هیچ وجه کد های دیگر را برای صدور فاکتور انتخاب نکنید چون موجب میشه مودی گرفتار بشهخواهشا به نکات توجه کنید و مودی را گرفتار نکنید و باعث میشه پرونده ای که فعالیت نداره را اشتباها فعال می کنید و مودی گرفتار میشه و برای یکی از دوستان اتفاق افتاد و فروشنده با اضافه ۰۰۰۱ به کدملی ، پرونده بسته شده اش را فعال کرد وهنوز مشکل برطرف نشدهفرض کنید شغلش کتاب فروشی هست و رفته برای ماشینش یه لنت یا گیربکس یا روغن و … از شرکتی یا اشخاص حقیقی خرید کردهنباید از کد فعالیت شغلی کتاب فروشی برای این خرید استفاده بشهموقع رسیدگی واقعا مودی گرفتار میشهلطفا و لطفا از کد شغلی در ارتباط با خرید شغلی استفاده بشه وگرنه فاکتور نوع ۲ صادر بشه وخریدار اعتبار مالیاتی بهش تعلق نمیگیره و فروشنده هم با مشکل مواجه نمیشه و فاکتورش مورد تایید سازمان امور مالیاتی هست ، چون کد ملی در فاکتور نوع ۲ پذیرفته میشه و نیاز به کد پستی هم نداره
اگه شرکتی هیچ فعالیتی نداشته باشه و قصد صدور فاکتور هم نداشته باشه آیا باز هم باید در سامانه مودیان ثبت نام کنه ؟و برای صدور گواهی مهر سازمانی و ارسال صورت حساب از طریق مودی یا معتمد کاری انچام بدهد ؟
بله حتما باید ثبت نام کنید
آیا امکان تایید یا رد صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
صورت حسابهای الکترونیکی بعد از درج در کارپوشه، به مدت 30 روز باقی می مانند و مودی در طول این مدت می توانید اقدام به تایید یا رد آن ها کند. اگر متوجه شدید که خریدار کالا یا خدمات جزو مصرف کنندگان نهایی نیست و عضو سامانه مودیان می باشد می توانید صورتحساب او را رد کنید.
آیا تایید صورتحساب الکترونیکی به صورت کلی و گروهی امکان پذیر است؟
قطعا امکان تایید یا رد صورتحساب های الکترونیکی به طور گروهی یا کلی وجود دارد. این امر صرفه جویی زیادی را در زمان مودی به دنبال خواهد داشت.
آیا امکان اصلاح صورتحساب الکترونیکی ابطالی وجود دارد؟
هنگامی که صورتحساب های الکترونیکی باطل می شوند دیگر امکان ویرایش ندارند
آیا سازو کاری برای اعطای شماره اقتصادی به اتباع غیر ایرانی به عنوان خریدار وجود دارد؟
در حال حاضر امکان اعطای شماره اقتصادی به افراد غیر ایرانی ( اتباع غیرایرانی) وجود دارد. آن ها می توانند در صورت تمایل این شماره را به فروشنده اعلام کنند تا آن را در صورتحساب صادره درج کنند.
کدام صورتحساب الکترونیکی از نظر سازمان امور مالیاتی کشور معتبر محسوب می شود؟
تمام صورتحساب های الکترونیکی که از شماره منحصر به فرد مالیاتی برخوردار باشند و با موفقیت به سازمان امور مالیاتی ارسال شده باشند معتبر هستند.
آدرس محل فعالیت قانونی شرکت تغببر داشته در محل قبلی هر سه کلید از سامانه دریافت و با استفاده ار کلید عمومی شناسه یکتای عمومی نیز دریافت شده است آیا برای محل جدید دوباره باید کلید ها دریافت و شناسه یکتای جدید بگیرم ؟
شما می بایست آدرس خود در دارایی را بروزرسانی کنید و زمانی که به گام ۴ رسیدید باید در قسمت کارپوشه نسبت به فعالسازی شناسه یکتا حافظه مالیاتی اقدام نمایید.
عدم ارائه صورتحساب در سامانه مودیان ار ابتدای مهر ماه 1402 شامل جریمه میشود یا خیر؟
اشخاص حقوقی از ۱۴۰۲.۰۷.۰۱ مشمول اجرای تکالیف در سامانه مودیان هستند و در صورت عدم اجرا مشمول جرائم سنگینی خواهند شد.
باسلام ما یه شرکت تولید کننده و پجش مواد عذایی هستیم و اکثر فروش هامون به سوپر مارکت ها هست که اطلاعات دقیقی از ان ها نداریم برای وارد کردن فاکتور فروش ها باید به صورت تکتک وارد سامانه بکنیم یا میتونیم به صورت تجمعی هم وارد کنیم ؟
در حال حاضر در سامانه مودیان چیزی به عنوان تجمیعی وجود ندارد و باید برای تمامی فروش هایتان صورتحساب صادر شود و اطلاعات طرف مقابل را اگر فعال اقتصادی میباشد را وارد نمایید.
صدور صورت حساب برای اشخاص غیر مودی به چه شکل است ؟
سلام.اگر مؤدی نمیباشند فروش نوع دوم بزنید مشکلی بوجود نخواهد آمد.
ما بعضی از کارهامون رو به عنوان حق العمل کار ثبت میکردیم الان در سامانه مودیان چه جوری باید ثبتشون کنیم؟
شما می توانید از فاکتور خدمات در خصوص حق العمل کاری استفاده کنید
حق العمل کاری به چه معنا است؟
حق العمل کار شخصی است که به اسم خود ولی به حساب آمر معاملاتی انجام میدهد و در مقابل حق العمل دریافت میکند. برای مشخص شدن روند همکاری حق العمل کار و آمر قراردادی تحت عنوان قرداد حق العمل کاری میان آمر و حق العمل کار منعقد میگردد.حق العمل کار در مورد کارمزد دریافتی از آمر نیز بایستی صورتحساب به طرفیت آمر صادر کند.
شناسه یکتای قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان
بر اساس قانون آمر الزامی برای ارسال صورتحساب به سامانه مودیان ندارد، ولی حق العمل کار ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی و ارسال آن به سامانه مودیان است. صدور صورتحساب حق العمل کاری مشابه صورتحساب فروش عادی است، با این تفاوت که در صورتحساب حق العمل کاری باید شناسه یکتای قرداد حق العمل کاری درج شود. در نرم افزار واسط سامانه مودیان شما باید در تمام الگوهای صورتحساب الکترونیک نوع ۱ و نوع ۲ فیلد ” شناسه یکتای ثبت قرارداد حق العملکاری” به صورت اختیاری وجود داشته و شرایط و قواعدی نیز جهت استفاده از این شماره قرارداد در صورتحسابهای الکترونیک وجود دارد.
موارد مورد نیاز برای ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان
ثبت قرارداد حق العمل کاری در سامانه مودیان در کارپوشه و تایید طرف مقابل و اخذ شناسه یکتاصدور فاکتور فروش برای خریدار توسط حق العمل کارپس از صدور صورتحساب و قرار گرفتن صورتحساب در کارپوشه حق العمکار مکلف به ورود به کارپوشه خود می باشد و صورتحساب مدنظر را انتخاب نموده و اقلام مرتبط به آمر را انتخاب نماید و قرارداد مرتبط را به اقلام فروش لینک نمایدصورتحساب فروش به کارپوشه آمر انتقال می یابد. صورتحساب باید به تایید توسط آمر برسد.به صورت دوره ای به میزان کارمزد های حق العمل کار، صورتحساب فروش (کارمزد) توسط حق العمل کار به طرفیت آمر صادر و میبایست به تایید آمر برسد.
در صورت صدور صورتحسابی با تاریخ صدور قبل از تاریخ عقد قرارداد چه اتفاقی رخ می دهد ؟
قابل قبول نمی باشد ، لذا تاریخ صورتحساب باید برابر یا بزرگتر از تاریخ شروع قرارداد باشد.
در صورت صدور صورتحسابی با تاریخ صدور بعد از تاریخ پیش بینی پایان قرارداد چه اتفاقی رخ می دهد ؟
تاریخ پیش بینی پایان قرارداد اهمیتی ندارد و تاریخ صدور صورتحساب با آن مطابقت داده نمی شود ، در نتیجه صورتحساب در کارپوشه سامانه مودیان ثبت می شود
اگر مبلغ صورتحساب صادر شده بیش از مبلغ قرارداد باشد چه اتفاقی رخ می دهد ؟
مبلغ قرارداد اهمیتی نداشته و مبلغ صورتحساب با آن مطابقت داده نمی شود ، در نتیجه صورتحساب در کارپوشه سامانه مودیان ثبت می شود
با انتخاب گزینه عملیات حق العمل کاری توسط حق العمل کار آیا صورتحساب یا قلم کالای مورد نظر به کارپوشه آمر منتقل می شود ؟
بله ، صورتحسابی با شماره مالیاتی جدید با ساختاری متفاوت در کارپوشه آمر ایجاد می شود که شامل اطلاعات سرآمد صورتحساب و اقلامی است که بر روی آنها عملیات حق العمل کاری انجام شده است به کارپوشه آمر منتقل شده و قابل رویت است.
از نظر هزینه و درآمد محاسبات بین حق العمل کار و آمر به چه صورت انجام می شود ؟
به فرض آنکه حق العمل کار فروش ، تحت قرارداد حق العمل کاری یک یا چند صورتحساب ثبت کرده باشد، پس از انتخاب گزینه عملیات حق العمل کاری ، کل مبلغ فروش کالاهای دارای شماره قرارداد حق العمل کاری به آمر اختصاص داده می شود . علاوه بر این حق العمل کار باید برای آمر خود یک صورتحساب کارمزد حق العمل کاری نیز صادر کند.نکته: حق العمل کار می تواند برای هر قلم فروش برای آمر صورتحساب کارمزد ثبت نماید و یا آخر هر ماه یک صورتحساب تجمیعی کارمزد برای آمر خود ثبت نماید و این امر به روش شناسایی درآمد حق العمل کار در دفاتر حسابداری وی مربوط می شود .
پس از اصلاح قرارداد یک شماره قرارداد جدید و یک ردیف قرارداد جدید در کارپوشه ایجاد می شود .آیا می توان با شماره قرارداد اولیه صورتحساب در سامانه مودیان ثبت کرد ؟
اگر قرارداد جدید را هر دو طرف قرارداد تایید کنند ، قرارداد اولیه در حکم ابطال شده است . پس قبل از اصلاح قرارداد و تایید دوطرفه آن ، صورتحساب های مربوط به قرارداد اولیه در سامانه مودیان صادر شود و سپس در صورت نیاز ، به اصلاح و تایید اصلاح قرارداد در کارپوشه پرداخته شود
آیا ابطال قرارداد نیاز به تایید دو طرف قرارداد دارد ؟
بله ، ابطال قرارداد نیاز به تایید دو طرف قرارداد آمر و حق العمل کار را دارد.
آیا در صورتحسابی که کارمزد حق العمل کار به صورت جداگانه برای آمر محاسبه و صادر می شود ، ارزش افزوده آن هم لحاظ می شود ؟
اگر حق العمل کار مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده باشد به کارمزد آن تعلق می گیرد.
فراخوان دهم مالیات بر ارزش افزوده مکلف به اجرای مقررات قانون از ابتدای دی ماه سال ۱۴۰۲ خواهند بود
فروشندگان حیوانات خانگی شامل سگ گربه ماهی و پرنده زینتی و حیوانات وحشی و کلیه مراکز درمانی بیمارستان ها و کلینیک های دامپزشکی و تمامی ارائه دهندگان هرگونه خدمات به این حیواناتفروشندگان انواع غذا لوازم و تجهیزات حیوانات خانگی موضوع بند (۱) فوق از قبیل پت شاب هافروشندگان انواع ادوات و آلات موسیقی از هر نوعفروشندگان انواع لوازم آرایشی تجهیزات آرایشگاهی و آرایشی عطر و ادکلنارائه دهندگان خدمات اخذ پذیرش تحصیلی و مشاوره و راهنمایی در امور تحصیلی خارجیارائه دهندگان خدمات ماساژ از هر نوعارائه دهندگان خدمات طرح و نقشه بهره برداری از معادن و مشاوره فنی حفاری، آتشباری و انفجار معدنصاحبان آتلیه های عکس و فیلمارائه کنندگان خدمات مربوط به برگزاری سمینار، همایش کنفرانس جشنواره گردهمایی و انواع مراسمفروشندگان انواع عینک آفتابی و لنزهای تماسیفروشندگان انواع ضایعات فلزیفروشندگان قهوه کاکائو نسکافه پودر و خمیر حاصل از آن هافروشندگان انواع لوازم و تجهیزات حفاظتی از قبیل دزدگیر فعالان اقتصادي که واجد شرایط مراحل اول تا نهم ثبت نام و اجراي قانون مالیات بر ارزش افزوده بوده انـد، حتـی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله دهم ثبت نام این نظام مالیاتی، جزء مؤدیان مشمول مراحل قبلی ثبت نام و اجراي قانون محسوب و مکلف به اجراي مقررات از تاریخ شمول فراخوان مربوط، خواهند بود.ل فعالان اقتصادی فراخوان شده قبلی، که به موجب قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387 به عرضه کالا و ارائه خدمات معاف اشتغال داشته اند، در صورتیکه عرضه کالا یا ارائه خدمات آنها وفق مفاد قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02، مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد، از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون (1400/10/13) به عنوان مودی نظام مالیات بر ارزش افزوده مکلف به اجرای قانون می باشند.
سلامما معاف از مالیات هستیم ایا موظف به ثبت نام در سامانه مودیان هستیم ؟اگر نیستیم آیا بخشنامه ای وجود داره ؟
تمامی مودیان با توجه زمان فراخوان، موظف به ثبت نام در سامانه مودیان هستند
سلام مهلت ثبت نام تا کی هست؟ من ندیدم مهلتی تعیین شده باشه فقط تاریخ مشمول شدن رو گفته؟
انجام تکالیف سامانه مودیان از تاریخ مشمولیت الزامی است و عدم انجام تکالیف منجر به تعلق جرایم مربوطه خواهد بود. بدین ترتیب میتوان مهلت ثبت نام را بلافاصله پس از اعلام فراخوان مربوط به فعالیت شغلی مشمولین دانست.
آیا مودیان موضوع ماده 81 قانون مالیاتهای مستقیم(درآمد حاصل از کلیه فعالیتهای کشاورزی، دامپروری، دامداری، پرورش ماهی و زنبور عسل و پرورش طیور، صیادی و ماهیگیری، نوغان داری، احیای مراتع و جنگلها، باغات اشجار از هر قبیل و نخیلات از پرداخت مالیات معاف میباشد.) مشمول ثبت نام و اجرای موارد سامانه مودیان هستند ؟فهرست موضوع تبصره ماده 2 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان که به تصویب هیات وزیران رسیده را از کجا می تونم دریافت کنم ؟
بر اساس فراخوانهای اعلامی سازمان مالیاتی که در مطلب ” فراخوان های ثبت نام در سامانه مودیان” به آن اشاره شده است، از ابتدای سال 1402 کلیه اشخاص حقوقی به جز اشخاص حقوقی موضوع ماده 16 قانون جدید ارزش افزوده مصوب سال 1400 (موارد استثنا عبارتند از قراردادهای پیمانکاری و معاملات و اطلاعات نیروهای مسلح – وزارت دفاع و سایر دستگاههای انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی) مشمول ثبت نام و انجام تکالیف سامانه مودیان هستند. و تاکنون معافیت خاصی برای هیچ یک از گروههای اشخاص حقوقی اعلام نشده است.
قراردادهای پیمانکاری منظور اینه که اشخاص حقوقی که فعالیت پیمانکاری انجام می دهند از ثبت نام این سامانه معاف است؟
مطابق ماده 16 قانون دائمی ارزش افزوده، موارد استثنا، به قراردادهای پیمانکاری و معاملات و اطلاعات نیروهای مسلح – وزارت دفاع و سایر دستگاههای انتظامی، اطلاعاتی و امنیتی اشاره دارد و شرکتهای خصوصی را در بر نمیگیرد.
مشاورین املاک باید کدام نوع از صورتحساب الکترونیکی را ارسال کنند؟
بر اساس قوانین جدید مالیاتی، تمامی اصناف و گروههای شغلی موظفند در سامانه مودیان سازمان امور مالیاتی ثبت نام کرده و برای هرکدام از معاملههای خود یک صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه شخصی ایجاد کنند. عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی تخلف مالیاتی به شمار میرود.ین واحدهای صنفی صورتحسابهای الکترونیکی نوع ۱ را نیز در سامانه ثبت کنند. این نوع صورتحساب یک گزارش دقیق است که مشخص میکند نوع تراکنش چه بوده و طرف حساب (خریدار) چه کسی بوده است. خریدار نیز فرصت دارد تا صورتحساب الکترونیکی ثبت شده را تأیید کند.اکتفا کردن به صورتحساب الکترونی نوع ۳ (دستگاههای کارتخوان) کفاف محاسبه مالیاتی آژانسهای مشاوره املاک را نمیدهد و ممکن است موجب بروز سوء تفاهمهایی در زمینه محاسبه درآمد واقعی گردد.
آیا امکان اصالح صورتحساب الکترونیکی ابطالی وجود دارد؟
خیر، امکان اصالح صورتحسابهای الکترونیکی ابطالی وجود ندارد. جزییات آن در سند "دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی" در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.intamedia در بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، گزینه آییننامهها و دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط قابل بهرهبرداری میباشد.
آیا مهلت زمانی برای صدور و ثبت صورتحساب اصالحی، برگشت از فروش و ابطالی در سامانه مودیان وجود دارد؟
مهلت صدور صورتحساب الکترونیکی تا ثبت در سامانه مودیان تا اطلاع ثانوی به 21 روز افزایش می یابد.
تکلیف صدور صورتحسابهای اصالحی، برگشت از فروش و ابطالی در خصوص صورتحسابهای مرجع که در سامانه مودیان صادر نشده اند چیست?
درخصوص صورتحساب های مرجع )اصلی( که قبل از مشمولیت قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان توسط اشخاص حقیقی و یا حقوقی، خارج از سامانه مودیان، صادر شده اند، ثبت صورتحساب اصالحی، برگشت از فروش و یا ابطالی در سامانه مودیان موضوعیت ندارد.
درصورتی که به هردلیل امکان اخذ شناسه کاال/خدمت برای مودیان فراهم نباشد، چه راهکاری در نظر گرفته شده است؟
مبنای اخذ شناسه کاال/خدمت در درگاه ir.gov.tax.stuff شماره میباشد.جزییات آن در فایل راهنمای "شناسه کاال و خدمات" در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.intamedia در بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، گزینه آییننامهها و دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط قابل بهرهبرداری میباشد
آیا امکان استفاده از یک شناسه کاال/خدمت، در چند ردیف از صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
در خصوص شناسه کاال/خدمت عمومی، امکان استفاده از یک شناسه کاال/خدمت در چند ردیف از صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؛ لیکن در خصوص استفاده از شناسه کاال/خدمت اختصاصی چنین امکانی وجود ندارد و در هرصورتحساب الکترونیکی در هر ردیف، صرفا از یک شناسه کاال/خدمت اختصاصی میتوان استفاده نمود.
چرا با وجود اخذ شناسه کالا/خدمت اختصاصی از وزارت صمت، امکان رویت آن در سایت stuff شماره .tax.gov.ir وجود ندارد ؟
بعد از اتمام فرآیند نرخ گذاری، مطابق با قانون مالیات بر ارزش افزوده، شناسه کاال/خدمت اختصاصی دریافتی از وزارت صمت، در سامانه قابل رویت بوده و در سایت ir.gov.tax.stuff شماره بارگذاری خواهد شد.
در صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات از چه شناسه کالا/خدمت میبایست استفاده کرد ؟
جهت صدور صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات میبایست ازهمان شناسه کاال/خدمت موجود درسایتir..stuff شماره استفاده نمود. لیکن با عنایت به اینکه در الگوی صادرات، نرخ مالیات بر ارزش افزوده مطابق با نرخ درج شده در سایت مذکور اعتبارسنجی نمیگردد؛ لذا ضروری است در صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات نرخ مالیات بر ارزش افزوده ، صفر ثبت گردد.
آیا میتوان در صورتحساب الکترونیکی نرخ مالیات بر ارزش افزوده را به صفر داد ؟
مطابق با سند دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی؛ فقط در دو صورت این امکان وجود دارد : 1= در صورتی که مودی در سامانه ثبت نام ir.gov.tax.my مودی غیر مشمول مالیات بر ارزشافزوده شناخته شود2=در الگوی صادرات؛ که در این صورت این دسته از مودیان جهت صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت آنها در سامانه مودیان از همان شناسه کاال / خدمات مندرج در سامانه ir.gov.tax.stuff شماره با امکان تغییر نرخ مالیات بر ارزش افزوده به صفر استفاده نمایند.
طریقه محاسبه حد مجاز فروش در خصوص صورتحساب الکترونیکی با روش تسویه نقدی/نسیه و یا نسیه چگونه است؟
درخصوص فروشهای نقدی/نسیه و یا نسیه ی کاالها و خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده، محاسبه حدمجازفروش صرفا برای مبالغ نسیه،دردوره هایی که مبالغ آن پرداخت وبه تایید طرفین رسیده باشد، لحاظ خواهدشد.
محاسبه حد مجاز فروش در خصوص صورتحساب الکترونیکی با الگوی صادرات چگونه است؟
فروش کالا هاوارائه خدمات صادراتی مشمول مالیات وعوارض ارزش افزوده، با عنایت به اینکه برای خریدار اعتبار ایجاد نمیکند، در محاسبات حد مجاز فروش هم لحاظ نمیشود. در خصوص صورتحسابهای الکترونیکی با الگوی صادرات، اگراین صورتحسابها پس از اعتبارسنجی با اظهارنامه گمرکی موردتایید سامانه نباشند)عدم مطابقت با اظهارنامه گمرک( بهعنوان صورتحساب نوع دوم با الگوی فروش در نظر گرفته شده و حدمجاز فروش آن اعمال خواهد شد
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط مودی چگونه است؟
این روش، ویژه مودیانی است که ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان به صورت مستقیم و توسط مودی صورت میپذیرد. در این روش مسئولیت ارسال با شخص مودی است.
روش ارسال اطاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلید مودی چگونه است
در این روش، مودی نسبت به امضا صورتحساب الکترونیکی با استفاده از کلید خصوصی خود و صدورصورتحساب الکترونیکی اقدام مینماید. مسئولیت صدور صورتحساب الکترونیکی با مودی و مسئولیت ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان با شرکت معتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی میباشد
روش ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد با کلید شرکت معتمد چگونه است؟
در این روش شرکت معتمد اطاعات صورتحساب الکترونیکی مودی را دریافت و با استفاده از کلید خصوصی و زیرساخت های خود اقدام به صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی مینماید. مسئولیت صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی با شرکت معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی خواهد بود.
روش ارسال اطاعات صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی چگونه است؟
در این روش، میبایست مودی در کارپوشه خود ارسال اطلاعا ت به سامانه مودیان توسط سامانه های دولتی را انتخاب نماید. در این صورت، امکان ارسال اطاعات از سامانه های دولتی امکانپذیر خواهد شد
نحوه ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط سامانه های دولتی چگونه است؟
مطابق با قانون تسهیل تکالیف مودیان، کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده )29( قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسالمی ایران مصوب 1395/12/14 و ماده )5( قانون مدیریتخدمات کشوری و سازمانهای وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطاعات مربوط به جریان کالا و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانه های دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معامالت نفتی )ثامن( موضوع قانون مبارزه با قاچاق کاال و ارز مصوب 1392/10/3با اصالحات و الحاقات بعدی میباشند، موظفند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطاعات مذکور را به ترتیبی که سازمان مقرر میکند به سامانه مودیان منتقل کنند. در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطالعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معامالت مذکور ندارند. ارسال صورتحساب الکترونیکی از طریق سامانههای جامع تجارت، تدارکات دولت و ثامن، در صورت انتخاب و اعالم مودی و مطابق با قواعد و اسناد مرتبط در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.intamedia در بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، گزینه آییننامهها و دستورالعملها و امکانپذیر میباشد.
در صورت تمایل به استفاده از شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات و عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی توسط شرکتهای مذکور تکلیف چیست؟
در صورت عدم تمایل به ارسال مستقیم، شرایط الزم برای ارسال صورتحسابهای الکترونیکی صادره از طریق شرکتهای معتمد فراهم شده است. عملکرد شرکتهای معتمد تحت نظارت مرکز تنظیم مقررات میباشد و در صورت عدم همکاری شرکتهای معتمد اقدامات الزم انجام میپذیرد
نرخ تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی شرکتهای معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چگونه تعیین میگردد و نحوه پرداخت آن چگونه است؟
شورای اقتصاد نرخ تعرفه شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی را تعیین مینمایدکه مطابق با قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان و قانون تسهیل؛سازمان موظف است تعرفه خدمات شرکتهای معتمد درخصوص صدور صورتحسابهای الکترونیکی را مطابق تعرفه تعیین شده توسط شورای اقتصاد از محل وصولی های جاری مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کند. بدین منظور حساب مخصوصی در خزانه داری کل کشور برای این امر ایجاد میشود و اعتبار الزم برای اجرای مفاد این امر به طور ساالنه در قوانین بودجه سنواتی پیشبینی شده و صددرصدآن تخصیص مییابد. حکم این تبصره در خصوص تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی اشخاص از قبیل دفاتر ثبت اسناد رسمی و مراکز تعویض پلاک که موظفند به موجب این قانون اطاعاتی غیر از اطاعات خرید و فروش خود را در اختیار سازمان قرار دهند نیز جاری است.
برای صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی چه اقداماتی باید انجام شود؟
ثبت نام در نظام مالیاتی به نشانی ir.gov.tax.register؛ثبت نام )اشخاص حقیقی فاقد ثبت نام( از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به ؛my.tax.gov.ir نشانیاخذ گواهی الکترونیکی مناسب از مراکز صدور گواهی الکترونیکی میانی فعال که فهرست و مشخصات آنها در سایت مرکز دولتی صدور گواهی الکترونیکی ریشه به نشانی ir.gov.rca قابل مشاهده است.دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی:ورود به کارپوشه اختصاصی از طریق نشانی ir.gov.tax.tp یا نشانی ir.gov.tax.my؛انتخاب پرونده مالیاتی؛انتخاب بخش عضویت، تکمیل اطاعات و دریافت شناسه یکتای حافظه مالیاتی در کارپوشه.استفاده ازپایانه فروشگاهی مطابق استانداردهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور بارگذاری شده در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور؛صدور صورتحساب الکترونیکی از طریق پایانه فروشگاهی؛ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان.سند ویژگیها و مشخصات فنی پایانههای فروشگاهی-حافظه مالیاتی و پیوست های آن در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.intamedia در بخش پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان، گزینه آیین نامه ها و دستورالعمل ها و نرم افزارهای مرتبط قابل بهرهبرداری میباشد
فرجه زمانی برای صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان چه قدر است؟
مودیان 21 روز فرصت دارند تا صورت حساب های خود را در سامانه ثبت کنند
آیا امکان ارسال صورتحسابهای الکترونیکی به صورت کلی و یکجا وجود دارد؟
بله. ارسال صورتحسابهای الکترونیکی بدون گواهی امضاءدر قالب بسته های حداکثر 100 تایی امکان پذیر است . ارسال صورتحسابهای الکترونیکی با گواهی امضاء در قالب بسته های حداکثر 1000 تایی امکان پذیر است.
درخصوص واردات کالا، صدور صورتحساب الکترونیکی توسط چه کسی و چگونه انجام میشود؟
اطاعات مربوط به واردات کالا، از طریق درگاه گمرک جمهوری اسالمی ایران به سامانه مودیان ارسال و در کارپوشه بخش واردات مربوط به واردکننده درج میگردد.
مدت زمان اعتبار توکن ایجاد شده در پایانه فروشگاهی)ارسال صورتحساب بدون گواهی امضاء( چند ساعت است؟
چهار ساعت
نقش کاربر فرعی در کارپوشه مودیان چیست؟
مؤدیان حقوقی)مدیرعامل/مدیر تصفیه( و مؤدیان حقیقی)انفرادی، نماینده اصلی پروندههای مشارکتی( میتوانند افرادی را در درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس ir.gov.tax.my با کد ملی خود ثبت نام نمایند و به عنوان کاربر فرعی برای ورود به کارپوشه مربوطه تعریف و برای آنها سطح دسترسی تعیین نمایند. کاربر فرعی با ورود به کارپوشه میتواند لیست پرونده/پروندههای مالیاتی تخصیص داده شده بهخود را مشاهده و با انتخاب هر پرونده وارد کارپوشه آن شده و بر اساس سطح دسترسی تعریف شده اقدامات الزمرا انجام دهد. جزییات آن در سند "راهنمای پایانه فروشگاهی و سامانه مؤدیان در بخش کارپوشه و ع ویت در سامانه مودیان" در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.intamediaدر بخش پایانه های فروشگاهی وسامانه مودیان، گزینه آییننامهها و دستورالعملها و نرمافزارهای مرتبط قابل بهرهبرداری میباشد
صدورکدام نوع از صورتحسابهای الکترونیکی در کارپوشه، نیاز به واکنش دارد؟
در صورتی که فروشنده از صورتحساب الکترونیکی نوع اول استفاده نماید و خریدار مصرف کننده نهایی نبوده و دارای کارپوشه فعال باشد، امکان تایید یا رد صورتحساب الکترونیکی پس از درج صورتحساب به صورت خودکار درکارپوشه خریدار، حداکثر تا30 روز وجود دارد. درصورت عدم واکنش خریدار تا موعد مقرر، صورتحساب الکترونیکی به صورت سیستمی تایید میگردد.
آیا تایید صورتحساب الکترونیکی به صورت کلی و گروهی امکانپذیر است؟
بله. با انتخاب یک یا چند صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه، امکان تایید یا رد کلی و گروهی وجود دارد
مودیان دارای پرونده که ثبتنام الکترونیکی دارند، چگونه به کارپوشه خود وارد میشوند؟
ورود از طریق نشانیmy.tax.gov.ir نشانی یا tp.tax.gov.irوارد نمودن نام کاربری و رمز عبور و انجام عملیات احراز هویت
آیا امکان غیرفعالسازی پرونده مالیاتی درکارپوشه وجود دارد؟
امکان غیر فعالسازی پرونده مالیاتی برای مودیان، به صورت سیستمی از طریق درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی ir.gov.tax.my دربخش "پروندههای درآمد" و با انتخاب گزینه"جزییات"ایجاد گردیده است. لذا مودیان درصورت عدم فعالیت میتوانند از طریق آدرس مذکور غیرفعالسازی پرونده مربوطه را انجام دهند
چند وضعیت برای صورتحسابها در کارپوشه وجود داد؟
به طور کلی صورتحسابهای خرید دارای وضعیت های زیر میباشند:- در انتظار واکنش: در صورتی که مؤدی به صورتحساب واکنش نشان نداده باشد و 30 روز از زمان درج صورتحساب در کارپوشه نگذشته باشد.- تایید شده: در صورتی که مؤدی صورتحساب را تایید کرده باشد.- رد شده: در صورتی که مؤدی صورتحساب را در فرجه زمانی قانونی رد کرده باشد.- تایید سیستمی: در صورتی که مؤدی به صورتحساب واکنش نشان نداده باشد پس از گذشت 30 روز از زمان درج صورتحساب در کارپوشه، صورتحساب تایید سیستمی میگردد.- عدم نیاز به واکنش: صورتحسابهایی که برای مصرف کننده نهایی صادر می شود.)نوع2 و نوع3(- عدم امکان واکنش: صورتحسابهایی که در زمان صدور، وضعیت کارپوشه خریدار آنها غیرمجاز)موقت یا دائم( باشد و 30 روز از تاریخ صدور آنها گذشته باشد.- ابطال شده: در صورت صدور صورتحساب الکترونیکی ارجاعی، مرجع همان صورتحساب ابطال شده تلقی میگردد
در چه صورت کارپوشه در وضعیت )غیر مجاز موقت( قرار میگیرد و شناسه حافظه مالیاتی غیر فعال میشود؟
با ثبت درخواست ویرایش در سامانه ثبت نام الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور توسط مؤدی، پرونده مالیاتی مؤدی از مرحله نهایی و تایید شده )گام 4( خارج و وارد مرحله ویرایش و عدم تایید اطالعات )گام 3( شده در نتیجه کارپوشه مؤدی تغییر وضعیت داده و از فعال به غیر مجاز موقت تغییر مینماید. همچنین تمامی شناسه یکتاهای حافظه مالیاتی غیرفعال و امکان دریافت و بارگذاری صورتحساب فروش در سامانه مؤدیان برای کارپوشهآن پرونده وجود نخواهد داشت.
فعالسازی مجدد کارپوشه و شناسه یکتای حافظه مالیاتی چگونه است؟
با تکمیل و تأیید نهایی اطالعات ویرایش شدهدر سامانهثبت نام الکترونیکی، پرونده مالیاتی مربوطهدر کارپوشهسامانه مؤدیان فعال شده و مؤدی میتواند با ورود به کارپوشه مجدداً شناسه یکتای حافظه مالیاتی درخواست و دریافت نماید. الزم به ذکر است با درخواست شناسه یکتای حافظه مالیاتی توسط مؤدی، شناسه حافظه مالیاتیغیر فعال قبلی مجدداً فعال خواهد شد.
با رد صورتحساب الکترونیکی توسط خریدار، وضعیت صورتحساب فروشنده چگونه خواهد بود؟
با رد صورتحساب الکترونیکی توسط خریدار، صورتحساب برای فروشنده باطل شده محسوب نمیشود و فروشنده میتواند در صورت نیاز با شماره مالیاتی صورتحساب مرجع )صورتحساب رد شده(، صورتحساب ارجاعی)صورتحساب اصالحی / ابطالی و یا برگشت از فروش( صادر نماید
دکمه نمایش ستونها در بخش صورتحساب خرید /فروش به چه منظوری تعبیه شده است
جهت "سفارشی سازی" ستونهای مورد نیاز در نمایش صورتحساب میباشد.
آیا امکان دریافت صورتحسابها در قالب فایل اکسل وجود دارد ؟
بله، از طریق گزینه "دریافت صورتحسابها" امکان دریافت صورتحسابها در قالب فایل اکسل وجود دارد
چند روش برای جستجوی صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
با سه روش میتوان صورتحساب الکترونیکی را جستجو کرد:جستجوی عادی : اطالعات صورتحسابهای خرید بر اساس نقش مؤدی و یا الگوی صورتحساب قابل جستجو میباشد.جستجوی پیشرفته : با انتخاب نقش مودی و الگوی صورتحساب آیتمهای مختلفی از قبیل شماره مالیاتی، کد شعبه، شماره اقتصادی فروشنده وغیره جهت جستجو اطالعات صورتحسابهای خرید در اختیار کاربر قرار میگیرد.همچنین در هر جستجو امکان فیلتر کردن صورتحسابهای خرید نیازمند اقدام، با انتخاب گزینه" فقط موارد نیازمند اقدام" نمایش داده میشوند.اقدام سریع: مودی میتواند با استفاده از شماره مالیاتی، صورتحساب مورد نظر خود را در بخش "مدیریت صورتحساب" جستجو نماید.
چگونه صورتحساب مرجع یک صورتحساب را مشاهده نماییم؟
در جزئیات صورتحساب با کلیک بر روی دکمه "صورتحساب مرجع" میتوان صورتحساب مرجع را مشاهده نمود.
چگونه صورتحساب ارجاعی یک صورتحساب را مشاهده نماییم؟
در صورت مشاهده جزئیات صورتحساب مرجع و انتخاب گزینه "صورتحساب ارجاعی" امکان مشاهده صورتحسابهای ارجاعی برای آن صورتحساب مرجع وجود دارد.
آیا امکان انتقال صورتحساب الکترونیکی بین شعبات یک پرونده وجود دارد؟
بله. در" فهرست صورتحسابها" و یا در "جزئیات صورتحساب" با کلیک بر روی گزینه انتقال صورتحساب، شعبات پرونده نمایش داده میشود و با انتخاب شعبه مورد نظر صورتحساب به شعبه مورد نظر انتقال مییابد
آیا امکان انتقال صورتحسابهای خرید به شعبه توسط خریدار وجود دارد؟
بله. در بخش "جزئیات صورتحساب" با انتخاب گزینه" انتقال"، امکان انتقال صورتحساب به شعبه دیگر مربوط به آن پرونده وجود دارد. پس از انتخاب گزینه انتقال، شعبات مربوط به آن پرونده در فرم "جهت انتخاب و انتقال"صورتحساب به آن شعبه نمایش داده میشود. مودی میتواند شعبه مورد نظر را انتخاب وتایید نماید تا صورتحساب به شعبه مورد نظر منتقل شود و با فیلتر شناسه شعبه امکان مشاهده و دریافت گزارش صورتحسابهای شعبه تعیین شده امکان پذیر است.
گزینه" نمایش صورتحساب صحیح" در کارپوشه نمایانگر چیست ؟
با کلیک بر روی این گزینه، اطالعات صحیح صورتحساب نمایش داده میشود. محاسبات در سامانه مؤدیان بر اساس اطالعات اصالح شده محاسبه میگردد
گزینه "عملیات حق العملکاری" درکارپوشه نمایانگر چیست؟
برای انتقال صورتحساب الکترونیکی ثبت شده در سامانه مودیان برای آمر )خرید و یا فروش(، در بخش جزئیاتصورتحساب قسمت اقالم کاال، قلم کاالهای حق العملکاری را انتخاب و بر روی گزینه «عملیات حقالعملکاری« کلیک میکنیم، شماره قراردادهای حق العملکاری ثبت و نمایش داده شده را انتخاب نموده و گزینه تائید را انتخاب مینماییم. پس از پایان مراحل گفته شده یک صورتحساب مجازی برای آمر ایجاد و ارسال میگردد و در اطالعات صورتحساب نقش مودی از )عادی به حق العملکاری( تغییر میکند. الزم به ذکر است به منظور حقالعملکاری خرید ضروری است که خریدار قبل از انجام عملیات حق العملکاری نسبت به تایید صورتحساب الکترونیکی اقدام نماید.
گزینه "ثبت اطاعیه پرداخت نسیه" در کارپوشه نمایانگر چیست؟
مودی)خریدار( برای ثبت پرداختهای انجام شده در خصوص صورتحسابهای الکترونیکی نوع اول که روش تسویه آن) نسیه و یا نقد/نسیه( باشد، میتواند در جزئیات صورتحساب در قسمت جدول پرداخت بر روی گزینه "ثبت اطالعیه پرداخت نسیه" کلیک نموده و اطالعات پرداختهای انجام شده را ثبت نماید. پس از ثبت اطالعات پرداخت توسط خریدار، اطاعات پرداخت خرید برای فروشنده جهت اقدام الزم )تایید و یا رد( نمایش دادهمیشود. با تایید اطالعات پرداخت توسط فروشنده وضعیت اطالعات پرداخت نسیه توسط خریدار در جزئیات صورتحساب "تایید شده" نمایش داده میشود. همچنین در صورتیکه اطالعیه پرداخت ثبت شده در وضعیت »در انتظار واکنش«، »رد« و یا »عدم امکان واکنش« باشد، خریدار میتواند نسبت به »ابطال« اطاعیه پرداخت اقدام نماید.
گزینه "ثبت پرداخت جدید" در کارپوشه نمایانگر چیست؟
مودی)فروشنده( برای ثبت پرداختهای انجام شده در خصوص صورتحسابهای الکترونیکی نوع اول که روش تسویه آن) نسیه و یا نقد/نسیه( باشد، میتواند در جزئیات صورتحساب در قسمت جدول پرداخت بر روی گزینه "ثبت پرداخت جدید" کلیک نموده و اطالعات پرداختهای انجام شده را ثبت نماید. پس از ثبت پرداخت توسط فروشنده، اطالعات پرداخت برای خریدار جهت اقدام الزم )تایید و یا رد( نمایش داده میشود. همچنین در صورتیکه پرداخت ثبت شده در وضعیت »در انتظار واکنش«، »رد« و یا »عدم امکان واکنش« باشد، فروشنده میتواند نسبت به »ابطال« پرداخت اقدام نماید.
آیکون نارنجی در فهرست صورتحسابهای خرید/فروش در ستون جزئیات بیانگر چه چیزی است ؟
یانگر اقداماتی است که هر یک از طرفین معامله انجام میدهند و نیازمند واکنش طرف دوم صورتحساب میباشد. این اقدامات عبارتند از: ثبت پرداخت، ثبت اطالعیه پرداخت و انتقال حق العملکاری.
در صورت تایید سیستمی صورتحساب الکترونیکی آیا اعتبار مالیاتی برای خریدار لحاظ میگردد؟
بله . در صورت استفاده از صورتحساب الکترونیکی نوع اول با الگوی مربوطه و تایید صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه ظرف مهلت مقرر 30 روزه و یا تایید سیستمی، با رعایت سقف حدمجاز فروش فروشنده در هنگام صدور صورتحساب و نسبت به میزان مبلغ پرداختی ثبت شده در کارپوشه، اعتبار مالیاتی برای خریدار لحاظ میگردد.
آیا بعد از تایید سیستمی در کارپوشه، خریدار امکان رد صورتحساب را دارد
خیر. در صورت ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان و در صورت عدم واکنش در مهلت مقرر 30روزه، صورتحساب تایید سیستمی شده و در این صورت امکان رد صورتحساب توسط خریدار وجود ندارد. لیکنخریدار میتواند در صورت نیاز از فروشنده درخواست نماید تا نسبت به اصالح/ابطال صورتحساب الکترونیکی اقدام نماید.
چرا پس از صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان، صورتحساب درکارپوشه فروشنده و خریدار قابل رویت نیست؟ دلیل عدم بارگذاری صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان چیست؟
گرفتن کد مرجع یا به طور دقیق number reference دلیل بر صحیح بودن صورتحساب الکترونیکی و درج آن در کارپوشه برای فروشنده و خریدار نیست. مودی پس از صدور صورتحساب الکترونیکی و ثبت در سامانه مودیان میبایست number reference و یا u شماره صورتحساب الکترونیکی ارسالی را استعالم بگیرد. پاسخاستعالم میتواند دارای سهوضعیت (failed/success (ویا (progress-in ( باشد. Success به معنای درج صورتحساب الکترونیکی در کارپوشه است. progress-in به معنای اینکه صورتحساب الکترونیکی در صف پردازش و اعتبارسنجی و ذخیرهسازی بوده و به زودی پردازش خواهد شد. صورتحساب دارای وضعیت failed یعنی قواعد مربوط به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی رارعایت نکرده است. در صورت failed شدن صورتحساب در فیلد data پاسخ استعالم، شرح خطاهابازگردانده میشود. در این صورت مودی میبایست پس از رفع خطاهای موجود، مجددا نسبت به ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان اقدام نماید.
راهحل برخورد با صورتحساب الکترونیکی تکراری در کارپوشه چیست؟
برخی از صورتحسابهایی که برای ثبت به سامانه مودیان ارسال شده، به دالیل مختلف در وضعیتprogress-in قرار میگیرد و مودیان/شرکتمعتمد ارائهکننده خدمات مالیاتی در این وضعیت مجددا نسبت به ثبت صورتحساب الکترونیکی مذکور با شماره منحصر به فرد مالیاتی جدید در سامانه مودیان اقدام مینمایند. با عنایت به اینکه شماره منحصر به فرد مالیاتی درج شدهدراین صورتحسابها متفاوت میباشد؛ لذا از نظر سامانه مودیان صورتحساب جدید بوده و در کارپوشه درج میگردد. در صورت بروز چنین حالتی صادرکننده صورتحساب میبایست جهت حذف صورتحسابهای تکراری، نسبت به صدور صورتحساب الکترونیکی ابطالی اقدام نماید.
آیا امکان مشاهدهی خطای عبور از حد مجاز فروش)فروشنده( درکارپوشه خریدارانی که جزء فراخوانهای مالیات بر ارزش افزوده نیستند، وجود دارد؟
خیر.خطای عدول از حد مجاز فروش ) ماده 6( برای خریدارانی است که بابت تایید صورتحساب الکترونیکی و پرداخت مالیات برارزش افزوده اعتبار دریافت میکنند؛ لذا خریدارانی که جزء فراخوان مالیات بر ارزش افزودهنیستند و از این بابت اعتباری هم دریافت نمیکنند؛ این خطا در کارپوشه مودیان نمایش داده نمیشود .
تکلیف پیش پرداختهای خریدکاال در صدور صورتحساب الکترونیکی چیست؟
در صورتحساب الکترونیکی نوع اول، مبالغ پیشپرداخت به عنوان مبلغ نقدی در صورتحساب الکترونیکی ثبت میشود
آیا در مورد فروشهای کالا/خدمت معاف از مالیات بر ارزش افزوده صورتحساب الکترونیکی صادر می گردد؟
بله. میبایست برای هرگونه فروش کاال و یا ارائه خدمت، اعم از مشمول یا معاف، صدور و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان صورت گیرد.
اگر پایانه فروشگاهی مودی به هر دلیلی با مشکل مواجه شود و امکان صدور صورتحساب الکترونیکی وجود نداشته باشد، چه روش جایگزینی وجود دارد؟
مودی میبایست مراتب را تا پایان روز اداری بعد، از طریق کارپوشه خود در سامانه مودیان یا به هر طریق دیگریکه سازمان امور مالیاتی کشور اعالم نماید، حسب مورد به سازمان مذکور یا شرکتهای معتمد ارائهکننده خدماتمالیاتی اعالم نموده و تا زمان امکانپذیر شدن صدور صورتحساب الکترونیکی، مطابق دستورالعمل موضوع ماده )12( قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، نسبت به ثبت و ارسال صورتحسابهای صادره به سازمان اقدام نماید
در صورت عبور فروش مودی از نصاب مقرر ماده 14 مکرر قانون، تکلیف چیست؟
در صورتی که فروش هر مودی طی سال از نصاب مقرر در ماده )14( مکرر قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و تبصره )1(آن، عبور نماید = به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سالهای 1402 و 1403 و 1404 به ترتیب 150، 100 و 50 برابر معافیت موضوع ماده (84) قانون مالیات های مستقیم تعیین می شود.از ابتدای دومین دوره بعد از اتمام دوره عبور فروش ساالنه از نصاب مقرر، ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول و یا دوم حسب مورد میباشند.به طور مثال چنانچه فروش مودی تا پایان پاییز سال 1402 به 180 میلیاردریال برسد؛ از ابتدای فروردین ماه سال 1403 مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول و یا دوم میباشند و چنانچه به همین ترتیب فروش مودی تا پایان اسفند ماه 1402 از نصاب فوق عبور نماید از ابتدای تیر ماه سال 1403 مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی نوع اول و یا دوم حسب مورد خواهد بود. بدیهی است با توجه به نصابهای مندرج در تبصره )1( ماده)14( مکرر فوق، محاسبات هر سال بر اساس نصاب مربوط به آن سال انجام خواهد شد.عدم صدور صورتحساب الکترونیکی توسط اشخاص به شرح فوق، مشمول جرائم و ضمانت اجرایی قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان خواهد بود
در صورت ارسال و ثبت صورتحساب الکترونیکی توسط فروشنده و رد آن توسط خریدار، آثار مالیاتی مترتب بر اینگونه صورتحسابها چگونه است؟
در صورتی که فروشنده صورتحساب الکترونیکی را در بازه زمانی قانونی و مطابق قواعد صدور صورتحساب الکترونیکی صادر نماید، لیکن خریدار صورتحساب الکترونیکی را رد نماید، مادامی که فروشنده نسبت به ابطال صورتحساب الکترونیکی اقدام ننماید، از لحاظ سیستمی به عنوان فروش تلقی میشود. الزم به ذکر است که از این بابت فروشنده مشمول جرایم عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی نمیگردد و همچنین به خریدار هم اعتباری تعلق نخواهد گرفت.
نحوه اجرای دستورالعمل استرداد درسامانه مودیان به چه شکل است؟
مودی از طریق مراجعه به سامانه مودیان در بخش کارپوشه، درخواست استرداد خود را ثبت مینماید
آثار مالیاتی مترتب بر صورتحسابهایی که در دوره های بعدی اصالح میشوند، چگونه است ؟
درصورت )اصالح، ابطال/برگشت از فروش( صورتحساب الکترونیکی در دورههای آتی، آثار مالیاتی آن در دوره صدور صورتحساب ارجاعی لحاظ میگردد.
قانون تسهیل تکالیف مودیان، چه مزایایی برای مودیان فراهم کرده است؟
معاف کردن مودیان از صدور صورتحساب الکترونیکی به سامانه مودیان؛ در صورتی که میزان فروش ساالنه آنها کمتر از حد نصاب تعیین شده در ماده 14 مکرر قانون باشد.قابل قبول بودن صورتحسابهایی که تا پایان سال 1403 در سامانه مؤدیان صادر نشده است به استثناءمشمولین ماده14 مکرر قانون امکان بخشودگی تا صد درصد)100( جرائم موضوع ماده)22( قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان تا پایان سال 1403 ثبت نام و ع ویت کلیه مودیان در سامانه مؤدیان و تخصیص کارپوشه اختصاصی توسط سازمان افزایش حد مجاز ماده)6( قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان از سه برابر به پنج برابر
تکلیف خرید از مودیانی که مطابق قانون تسهیل الزامی به صدور صورتحساب الکترونیکی ندارند چیست؟
در صورت خرید سایر مؤدیان از مؤدیانی که مطابق قانون تسهیل، از صدور صورتحساب الکترونیکی معافهستند؛ خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمیباشد و به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمیشود. همچنین مصرفکنندگان نهائی که از مؤدیان مذکور خرید کنند، مشمول حکم ماده )18( این قانون نمیشوند.
در خصوص جرایم موضوع ماده )22( قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، چنانچه عدم انجام تکالیف خارج از اختیار مودی باشد تکلیف چیست؟
چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مودی باشد، سازمان مکلف است جرائم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد.
نحوهی صدور صورتحساب الکترونیکی داخل در زنجیره تولید و توزیع فرآوردههای نفتی و مشتقات نفتی چگونه است؟
با توجه به تصویب و ابالغ " قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان" بر اساس تبصره )3( ماده)6( قانون موصوف ، کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده)29( قانون "برنامه پنج ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسالمی ایران" و ماده )5( قانون "مدیریت خدماتکشوری" و سازمانهای وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطالعات مربوطبه جریانکاال و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خردهفروشی از طریق سامانههای دولتی از قبیل "سامانه جامعتجارت ایران" و "سامانه ثبت الکترونیکی معامالت نفتی)ثامن(" موضوع قانون "مبارزه با قاچاق کاال و ارز"میباشند، موظفند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون، اطالعات مذکور را بهترتیبی که سازمان مقرر میکند، به سامانه مؤدیان منتقل کنند و در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبتمجدد اطالعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معامالت مذکور ندارند
نرخ مالیات بر ارزش افزوده موضوع ماده)7( قانون مالیات بر ارزشافزوده در سال 1403 به چه میزان است؟
بهموجب قانون بودجه سال 1403 کل کشور نرخ مالیات بر ارزش افزوده موضوع ماده )7( قانون مالیات بر ارزش افزوده در سال 1403 به میزان یک واحد درصد )از %9 به %10( افزایش یافته است. بنابراین مؤدیان مشمول نظام مالیات بر ارزش افزوده در موارد عرضه کاال و خدمات مشمول )به استثنای کاالهای خاص موضوع ماده )26( قانون مالیات بر ارزش افزوده که دارای نرخ های جداگانه ای میباشند( مکلفاند از ابتدای سال 1403 و در زمان صدور صورتحساب مالیات و عوارض ارزشافزوده کاال و خدمات مشمول را به نرخ ده )10( درصد در صورتحساب درج و از خریدار دریافت نمایند. الزم به ذکر است که افزایش نرخ مالیات بر ارزش افزوده شناسه کاال/خدمات اعمال و در سایت .ir.gov.tax.stuff شماره بارگذاری گردیده است.نکته: نرخ مالیات بر ارزش افزوده متناسب با تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی است و برای سال 1402)9درصد( و برای سال1403)10 درصد( میباشد.
در صورتی که صورتحساب الکترونیکی اصلی )مرجع( در سال1402 با نرخ 9 درصد صادر و به سامانه مودیانارسالشده باشد؛ نرخ مالیات بر ارزش افزوده صورتحسابهای ارجاعی اینگونه صورتحسابها که در سال 1403 صادر میگردند، چند درصد است؟
مالک برای تعیین نرخ مالیات بر ارزش افزوده تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی اصلی)مرجع( است و در خصوص صورتحساب های ارجاعی صادره در دورههایبعد ، نرخ مالیات بر ارزش افزوده متناسب با تاریخ صدور صورتحساب الکترونیکی)مرجع( لحاظ میگردد. برای مثال چنانچه صورتحساب اصلی)مرجع( در سال 1402 با نرخ)9درصد( صادر گردیده و صورتحساب ارجاعی در سال 1403 باشد؛ نرخ مالیات بر ارزش افزوده )9 درصد( محاسبه میگردد.
تاریخ تعلق مالیات واردات کاال از گمرک در سامانه مودیان چگونه تعیین میشود؟
مطابق تبصره 2 ماده)5( قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، گمرک جمهوری اسالمی ایران موظف است امکان انتقال الکترونیکی و برخط اطالعات مالیات بر ارزش افزوده پرداخت شده توسط واردکنندگان را به سامانه مودیان از طریق مرکز ملی تبادل اطالعات فراهم کند. مبنای تعلق دورهی مالیات بر ارزش افزوده مودیان،تاریخ پرداخت مالیات و عوارض اعالم شده توسط گمرک در دورهی مربوطه میباشد.
تکلیف صورتحسابهای الکترونیکی که در سامانه مودیان ثبت نشده است چیست؟
در اجرای ماده )3( قانون تسهیل تکالیف مودیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مبنی بر اینکه "تا پایان سال 1403 صورتحساب هایی که در سامانه مودیان صادر نشده است، قابل قبول می باشد."لیکن با توجه به اینکه تکلیف صدور صورتحساب الکترونیکی با فروشنده میباشد؛ در این خصوص مطابق قانون فروشنده مشمول جرائم تعیین شده میشود و سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است تا پایان سال 1403 با استفاده از اطاعات موجود در سامانه مودیان در پایان هر دوره، نسبت به تهیه اظهارنامه برای کلیه مودیان اقدام کند.
آیا اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده پیش فرض توسط سازمان تهیه میشود؟
بله. سازمان امور مالیاتی کشور بر اساس صورتحسابهای صادره در سامانه مودیان نسبت به تهیه اظهارنامه دوره مالیاتی مربوطه اقدام و اظهارنامه مزبور را از طریق کارپوشه در دسترس مودیان محترم قرار خواهد داد
تکلیف مودی در خصوص اظهارنامه پیش فرض تهیه شده توسط سازمان چیست؟
مودی یک ماه پس از پایان هر دوره فرصت دارد تا با ثبت خریدها و فروش هایی که صورتحسابهای آنها در سامانه مودیان صادرنشده است، اظهارنامه ارسال شده توسط سازمان را تکمیل و از طریق سامانه مودیان به سازمان مسترد نماید. صورتحسابهای الکترونیکی با رعایت ماده )9( قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نمیباشد
مهلت زمانی مودی برای ویرایش، تکمیل و استرداد اظهارنامه پیشفرض چه قدر است؟
نکته حایزاهمیت این است که مودیان میبایست نسبت به ثبت و ارسال تمامی صورتحسابهای الکترونیکی خود در سامانه مودیان اقدام نمایند و در خصوص صورتحسابهای الکترونیکی خرید نیز واکنش نشان دهند. س س این اطالعات به صورت سیستمی به اظهارنامه مودی منتقل میشود. مطابق ماده )3( قانون تسهیل تکالیف مودیان، یک ماه پس از پایان هر دوره مودیان فرصت دارند تا با ثبت خریدها و فروشهایی که صورتحسابهای آنها در سامانه مؤدیان صادر نشده است، اظهارنامه تهیه شده توسط سازمان را تکمیل و ازطریق سامانه مؤدیان به سازمان مسترد ونسبت به پرداخت مالیات و عوارض متعلق اقدام نمایند
کدام یک از مودیان ملزم به تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده پیش فرض از طرف سازمان هستند؟
اظهارنامه پیش فرض برای کلیه مودیان فراخوان شده مالیات ارزش افزوده خواهد بود. لذا اگر فردی مشمول فراخوان مالیات بر ارزش افزوده است؛ اما نسبت به تکمیل اطالعات خود در سامانه ثبت نام سازمان امور مالیاتی کشور اقدامی نکرده است، میبایست ظرف مهلت مقرر نسبت به تکمیل آن اقدام نماید
آیا اشخاصی که مشمول فراخوان مالیات بر ارزش افزوده نشدند؛ اما براساس قانون ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی هستند، تکلیفی بابت تکمیل اظهارنامه پیش فرض مالیات برارزش افزوده دارند؟
اشخاصی که مشمول فراخوان مالیات بر ارزش افزوده نشدهاند؛ الزامی به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوط به ماده)3( قانون تسهیل تکالیف مودیان ندارند.
مودیان جهت تکمیل اظهارنامه مالیات برارزش افزوده میبایست چه اقداماتی انجام دهند ؟
کلیه اشخاص فراخوان مالیات بر ارزش افزوده، چه ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی باشند و چه نباشند، مکلف هستند تا پایان فروردین ماه ،1403 از طریق کارپوشه اختصاصی خودشان مراجعه کنند و اظهارنامههای خود را اصالح، تکمیل و مسترد نمایند. سازمان امور مالیاتی برای همه مودیان کارپوشه تخصیص داده است. در صفحه اول کارپوشه هر مودی این امکان وجود دارد تا مودیان بتوانند وارد جداول اظهارنامه شوند.الزم به ذکر است که مودیان پیش از تسلیم اظهارنامه حتماً وارد کارپوشه خود شوند و مطمئن شوند که کلیه صورتحسابهای فروش آنها در کارپوشه قرار گرفته است. از طرف دیگر، میبایست نسبت به تمام صورتحسابهای فروشی که سایر مودیان صادر کردند و در قالب خرید برای آنها ثبت شده است، واکنش نشان دهند. به این ترتیب اطالعات صورتحسابها به صورت سیستمی در اظهارنامه درج میشود
چرا فروشنده و خریدار میبایست نسبت به ثبت و یا تایید صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان تسریع نماید؟
برای فروشنده : در حال حاضر با توجه به مهلت 21 روزه صدور تا ثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مؤدیان، هر چه ثبت صورتحساب در سامانه دیرتر صورت گیرد؛ زمان برای تأیید و در نتیجه بهرهگیری از اعتبار خریدار کمتر خواهد بود. لذا ترغیب فروشنده جهت تسریع در ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیانپس از صدور صورتحساب الکترونیکی، امری ضروری است.برای خریدار: تأیید صورتحسابهای درج شده در کارپوشه خریدار، باعث میشود تا اعتبار این صورتحسابهای الکترونیکی برای خریدار با رعایت ماده)9( قانون پایانههای فروشگاهی وسامانه مودیان، مورد تایید بوده و قابل رسیدگی نباشد. بدیهی است، صورتحسابهای خارج از سامانه مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت
مزایا و مواهب ثبت و ارسال صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان چیست؟
صورتحسابهای الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان، با رعایت ماده )9( قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان، مورد قبول بوده و قابل رسیدگی نمیباشند. بدیهی است صورتحسابهای خارج از سامانه، مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت. فروشنده پس از ثبت صورتحسابهای فروش، با اطمینان بیشتری میتواند نسبت به تکمیل اطالعات خارج از سامانه خود اقدام و اظهارنامه تکمیل شده را مسترد نماید، لذا تسریع در ثبت صورتحسابهای الکترونیکی در سامانه مودیان، امری ضروری است. با توجه به فرصت 21 روزه فوقالذکر و نیز مهلت 30 روزه خریدار برای واکنش به صورتحساب، اگر صورتحساب فروش صادره توسط فروشنده بصورت نسیه یا نقد/نسیه باشد و خریدار صورتحساب را تأیید نکند، فروش نقدی محسوب میشود. در صورت عدم تأیید صورتحساب در مهلت مقرر، فروشنده نه تنها به اندازه کل مبلغ صورتحساب، مشمول مالیات و عوارض فروش در دوره صدور صورتحساب خواهد شد بلکه به همین اندازه، از حد مجاز موضوع ماده)6( دوره جاری وی کسر خواهد شد. لذا ضروری است نسبت به ترغیب خریداران درخصوص تایید سریعتر صورتحسابهای فروش نسیه و نقد/نسیه اقدام شودضمنا در صورتیکه فروشنده در نقش حقالعملکار مبادرت به صدور صورتحساب فروش نماید، تا زمانیکه ثبت در سامانه مودیان را به تاخیر انداخته و آمر نیز صورتحساب را تایید ننماید، فروش انجام شده به عنوان فروش حقالعمکار محاسبه گردیده و موجب کسر از حد مجاز حقالعمکار میشود، لذا ضروری است در ثبت صورتحسابهای فروش حقالعملکاری و ترغیب آمران برای واکنش سریعتر به آنها اقدام شود
جدول (ه) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده بابت چیست؟
جدول «ه» به جداول اظهارنامه پیش فرض مالیات بر ارزش افزوده، برای دوره زمستان 1402 اضافه گردیده تا مودیان بتوانند پرداخت مالیات صورتحسابهای الکترونیکی صادره که دارای ایراد هستند را تا مدت زمان اعالم شده توسط سازمان، به تعویق بیندازند و در ادامه با صدورو تایید صورتحسابهای ارجاعی)صورتحساب ابطالی، صورتحساب اصالحی، صورتحساب برگشت از فروش( برای صورتحسابهای مشکل دار)صورتحسابهای تکراری، صورتحسابهای با مبالغ اشتباه، صورتحسابهای بدون حدمجاز فروش و ...(در فصل بهار، آثار مالیاتی این دسته ازصورتحسابها را رفع کنند.الزم به ذکر است که امکان بخشودگی جرائم ماده)37( و بند ب ماده)36( قانون مالیات بر ارزش افزوده برای دوره زمستان 1402 در خصوص اشتباهات مودیان که شامل مصادیق عنوان شده در جدول) ه( است را فراهم کرده است.
اعتبار مالیاتی به چه صورتحسابی تعلق میگیرد؟
در صورت فعال بودن کارپوشه مودی و دارا بودن شرایط لازم برای دریافت مالیات بر ارزش افزوده، اگر فروشنده صورتحساب الکترونیکی نوع اول با الگوی مربوطه را صادر نماید و صورتحساب صادره مورد تائید طرف دوم معامله که مودی مالیاتی است باشد، آن صورتحساب حاوی اعتبار مالیاتی خواهد بود.
طریقه محاسبه حد مجاز فروش به چه صورت است؟
پنج (5) برابر فروش اظهار شده دوره مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت یا ترتیب پرداخت گردیده به عنوان حد مجاز اولیه در کارپوشه مودی بارگذاری شده و قابل نمایش خواهد بود.
تکلیف وراث اشخاص فوت شده در خصوص ثبت دستگاه کارت خوان متوفی چیست؟
می بایست نسبت به غیر فعال سازی آن اقدام نمایند.